2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyasının başlamasıyla birlikte, Marmarabirlik, bugüne kadar toplam 1 milyar 250 milyon lira değerinde ürün alımı gerçekleştirmiştir ve ödemeler devam etmektedir. Kampanya sürecinin ilk aşamasında, 83 milyon lira tutarında bir ödeme yapılmıştır. Marmarabirlik, ürün bedellerini 15 günlük aralıklarla ödemektedir. 2 Kasım-15 Kasım 2024 tarihleri arasında teslim edilen ürün bedeli alacaklarının yüzde 50’lik kısmı için 22 Kasım Cuma günü 354 milyon lira ödeme yapılması planlanmaktadır. Bu ikinci dilim ödemenin gerçekleşmesiyle birlikte, üreticilere toplamda 437 milyon TL ödeme yapılmış olacak. Ortaklar, Ziraat Bankası ATM’lerinden ürün bedellerini alabilmektedir. Üçüncü ödeme ise 6 Aralık’ta gerçekleştirilmesi beklenmektedir.
“Ortaklarımızın beyanı dışında kalan zeytin rekoltesi çok yüksek”
Marmarabirlik’in ürün alımlarına devam ettiğini dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Bursa Bölgesi’nde 280 bin ton zeytin rekoltesi mevcut olduğuna dikkat çekmiştir. Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik kooperatiflerine bağlı ortaklardan sadece yaklaşık 70 bin ton rekolte beyanı alınırken, bu bölgeyle ilişkisi olmayan 210 bin ton zeytinin ise muhatabı bulunmamaktadır. Asa, “Marmarabirlik’in bu bölgedeki muhatap olduğu rakam 70 bin ton olmasına rağmen, dışarıdaki rekoltenin muhatabı yok. Bu sıkıntının asıl kaynağı budur ve bazı sivil toplum kuruluşları, Marmarabirlik’i sorumlu olarak göstermeye çalışmaktadır,” ifadelerini kullanmıştır.
Hidamet Asa, bir önceki yıl sofralık zeytin rekoltesinin Bursa Bölgesi’nde 116 bin ton, kooperatiflerin toplamında ise yaklaşık 130 bin ton olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte, bu sene faaliyet gösterdikleri bölgede toplamda 379 bin ton rekolte olduğunu söyleyerek, “Bu miktardaki ürünün ne fiziki olarak ne de mali olarak alımının mümkün olmadığını” vurgulamıştır.
“1 kg zeytinin üretim maliyeti güncel rakamlarla hesap edildi”
2024/2025 kampanya döneminde, ağaç başına düşen verimliliğin önceki yıla göre yüzde 200 artış gösterdiğini belirten Asa, “Geçen yıl ağaç başına verimlilik 15 kilogramken, bu sene sulanabilir arazilerde 45 kilograma kadar çıkmıştır. Bir kilogram zeytinin üretim maliyetleri, geçen yılın maliyetlerine enflasyondan kaynaklanan artışlar eklenerek hesaplanmıştır,” diye konuşmuştur.
“Önümüzdeki yıl yok yılı olacak”
Piyasadaki diğer alıcıların küçük miktarlarda ürün alarak pazar dışına çekildiğini belirten Hidamet Asa, Marmarabirlik’in üreticilerini mağdur etmemek adına alımlara devam ettiğini ve toplamda 60 bin ton ürün alacaklarını ifade etmiştir. Mevcut arz talep dengesine göz atıldığında, özellikle yağlık zeytin üretiminin kuraklık sebebiyle azaldığını ve önümüzdeki yıl sofralık zeytin konusunda tekrar bir yok yılı beklediklerini aktarmıştır.
“Marmarabirlik’in önceliği üreticisine destek vermektir”
2020 yılından bu yana Türkiye’deki ekonomik sıkıntılara rağmen, Marmarabirlik’in her zaman üreticiye destek vermeye çalıştığını vurgulayan Hidamet Asa, “2020 yılında baş barem fiyatı 15,50 TL iken, bu yıl avans baş barem fiyatımız 125 TL’dir. Görevde olduğumuz süre içinde depolama kapasitemiz 50 bin tonlardan 80 bin tonlara, entegre tesislerin yıllık üretim kapasitesi ise 35 bin tondan 55 bin tona çıkarılmıştır. Dolayısıyla, kapasite artırmadıkça alım miktarının daha da artması mümkün değildir. Bunu da üreticilerimizin iyi bilmesi gerekmektedir,” şeklinde açıklamada bulunmuştur.