Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2024-2025 iş yılına ait ürün alım fiyatlarını belirledi. Yapılan açıklamada, kooperatif başkanlarının ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı koordinasyon toplantısında ortak bir karar alınarak, avans fiyatlarıyla ürün alımı yapılacağı ifade edildi.
Açıklanan fiyatlara göre, yağlık zeytin için tavan fiyat 180 dane için 125 TL, 200 dane için 105 TL, taban fiyat ise 380 dane için 47 TL olarak belirlenmiştir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 60 bin ton ürün alım hedefiyle yola çıktıklarını dile getirirken, ödeme takvimine de dikkat çekti. Asa, “Ödenecek ürün bedellerinin on beş günlük dönemlerde, yüzde 50’si peşin olarak verilecek. Kalan kısım ise ürün alım sürecinin tamamlanmasının ardından belirlenecek” ifadelerini kullandı.
Asa, bu yıl tarihi bir rekolte artışı yaşandığını vurgulayarak, üretici ortaklarının piyasa şartlarından korunması adına geçen yılın fiyatlarının avans fiyatı olarak belirlendiğini aktardı. Geçen yılın bir yok yılı olduğunu, bu yıl ise rekor seviyede rekolte beyanı geldiğini belirten Asa, tarım ürünlerinde fiyatların arz ve talebe bağlı oluştuğunu söyledi.
Ayrıca, 2023 yılında yapılan ikinci fiyat artışının arz yüksekliğinden ve ürün alımında yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığını kaydetti. “Marmarabirlik’in ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için en az 35 bin ton zeytin alması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl bu sınırda kalındı, ancak bu yıl tüm kooperatif bölgelerinde en yüksek rekolte elde ediliyor ve gelen beyan 99 bin 300 ton” diye belirtti.
Başkan Asa, bir kilogram zeytin üretim maliyetinin kooperatif ortalamasında 34,20 TL olduğunu, bu yıl ağaç başına yüksek verimlilik bulunduğunu dile getirdi. Son iki yılda ürün alım fiyatlarının arttığını belirten Asa, “Bu yıl alım fiyatlarında yüzde 300’lük bir artış yaşandı. Geçen yıl fiyatlarımızı yüzde 150 artırmamıza rağmen, satış fiyatlarımız aynı oranda artamadı” diye ekledi.
Asa, Marmarabirlik’e gelen rekolte beyanlarının tamamının alınmasının fiziksel ve mali açıdan mümkün olmadığını vurguladı. 99 bin 300 ton rekolte beyanına rağmen, 60 bin ton hedef belirlendiğini ifade etti ve azami teslimat miktarının geçmiş yıllardaki verilere dayanarak belirleneceğini söyledi.
Hasadın zamanına yayılmasının hem üreticiler hem de kooperatifler için önemli olduğunu belirten Asa, aceleci davranmanın arz fazlalığına yol açabileceğine dikkat çekti. “Arz ve talep dengesinin iyi yönetilmesi gerekir. Hasat zamanının iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Üreticinin korunmasının gerekliliğine de değinen Hidamet Asa, piyasalardaki belirsizliklerin ve yüksek rekoltenin bazı fırsatçıların iştahını kabarttığını ifade etti. “Üreticimizin kazanması gerekiyor ki, üretimde devamlılık sağlansın. Marmarabirlik, kapasite sınırını zorlayarak 60 bin ton ürün almak için çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Son olarak, Marmarabirlik’in üreticilerin yanında durduğunu belirterek, geçmiş yıllardaki fiyat artışlarını örnek gösterdi. Asa, “Bu zor dönemleri birlikte aşacağımıza inanıyorum. Üreticilerin, ‘Ya Marmarabirlik olmazsa’ sorusunu sormaları önemlidir” diyerek mesajını sonlandırdı.