Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, 10-11 Nisan tarihlerinde gerçekleşen zirai don olayının etkilerini yerinde değerlendirmek üzere Manisa’ya geldi. Saruhanlı ilçesindeki üzüm bağlarını ziyaret ederek, üreticilerin karşılaştıkları sorunları dinledi. Gizligider’e bu ziyaretinde Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Manisa milletvekilleri Murat Baybatur, Ahmet Mücahit Arınç ve Tamer Akkal, Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı, Demirci Belediye Başkanı Erkan Kara, AK Parti Manisa İl Başkanı Süleyman Turgut ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap eşlik etti.
“TABAN ARAZİLERDE BU SIKINTIYI YAŞADIK”
Bakan Yardımcısı Gizligider, afetle ilgili alınan tedbirleri basın toplantısında duyurdu. “Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın geçmiş olsun dileklerini iletiyorum. Son yılların en büyük zirai don olayını yaşadık. Bu don olayı, Manisa’nın en çok etkilendiği yerlerden biri olan ilçemizde, 10 Nisan 2025 gecesi başlamıştır. 34 ilimizle birlikte Manisa da bu afetten etkilendi. Manisa, tarım açısından lokomotif illerimizden biri olup, 877 bin 598 dekarı aşan bağ alanına sahibiz. Üzüm üretimi dışında meyve yetiştiricilerimiz de bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. 10 Nisan’da bazı bölgelerde hava sıcaklıkları eksi 3 dereceye kadar düşmüştür ve 17 ilçemiz bu durumdan etkilenmiştir. Saruhanlı ise en yoğun zararın yaşandığı yerlerdendir, genellikle taban arazilerde sıkıntılar yaşandı” dedi.
Gediz Nehri yakınındaki çukur ve soğuk hava akımının biriktiği alanlarda daha yoğun zarar bildirimleri olduğunu vurgulayan Gizligider, “Afetin hemen ardından Manisa valimiz, milletvekillerimiz ve tarım orman il müdürlüğü ekiplerimiz vatandaşların yanında oldu. Olaydan önce, 8 Nisan’da meteorolojiden aldığımız verileri üreticilerle paylaştık. Ayrıca sosyal medya aracılığıyla da bilgilendirmelere devam ettik. Manisa’da tahmin ve erken uyarı sistemlerimiz devreye alındı. Olması muhtemel zararların en aza indirilmesi için geniş kapsamlı çalışmalar yürütüldü. Nihai sonucu ise gelecek hafta itibarıyla daha ayrıntılı bir şekilde göreceğiz. Zirai donun çözülmesi gerekiyor. Don durumu bildirilen bir yerde olmayabilirken, don yok denilen bir bölgede hasarın tespit edilmesi mümkün olabiliyor” şeklinde konuştu.
‘MANİSA’DA BAĞLARDA SİGORTALILIK ORANIMIZ YÜZDE 54’
Bakan Yardımcısı Gizligider, şöyle devam etti:
“Manisa’da 12 bin 820 çiftçimiz, 276 bin 589 dekar alanda ‘zirai don’ sigortası yaptırdı. Bu durum, en önemli tedbirimiz oldu. Manisa’daki sigortalılık oranı, Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir ve bağcılıkla uğraşan Saruhanlı’da oran yüzde 75’e ulaşmıştır. Üreticilerin 11 bin 946’sı, 259 bin 181 dekarlık arazide don zararına uğramıştır. TARSİM’in hasar tespit süreci şu an geçici ekspertiz aşamasında. Kesin ekspertiz ise ürün gelişiminin tamamlanmasının ardından bu yaz gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla can kaybı olmayan ilk hasar tespitinin sonuçlarına göre ödemelerin yapılması planlanmaktadır.” dedi.
SİGORTA YAPTIRMA ÇAĞRISI
Üreticilere tarım sigortası yaptırma çağrısında bulunan Gizligider, “Artık iklim değişiyor, bu hepimizin gerçeği. Küresel ısınma nedeniyle yaz ortasında don, kış ortasında aşırı sıcaklıklarla karşılaşma olasılığımız var. Bu duruma hazırlıklı olmak için en büyük tedbir sigorta yaptırmak” dedi. “Don kaç yılda bir olur?” diye düşünmek yerine, tarım sigortası yaptırmanın önemine değinen Gizligider, “Zira çiftçiler için bu bağlar, çocuklarının geleceği demektir. Geçmişte yaşanan afetlerin tekrarı olabiliyor. Üzüm üreticilerine devlet, dolu sigortaları için prim desteği sağlıyor. Ayrıca, Ziraat Bankası’nın sağladığı faizsiz krediler de üreticilerin hizmetinde.” ifadelerini kullandı.
‘GEREKEN TEDBİRLER ALINACAK’
Zirai don olayını ilk andan itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgilendirildiğini belirten Gizligider, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Meclis’te konuyla ilgili bir komisyon kuruldu. Gerekecek tedbirler burada belirlenecek. Cumhurbaşkanımız, bu konuyu millete seslenişinde bildirmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt önemlidir. ÇKS’ye kaydı olmayanlar hukuken çiftçi olarak kabul edilmez. Zirai don sigortası olmayan çiftçilerin zararlarının karşılanması için devletimiz taahhütlerde bulunmuştur. Devletimiz, “ben senin yanındayım” demektedir. Ancak bu, ‘Devlet karşılıyor’ olarak algılanmamalıdır. Nihai tedbir her zaman sigortadır. Tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası ile iş birliği içerisinde, don afetinden etkilenenlerin tarımsal kredi borçları ertelenmektedir. Herhangi bir zarar ya da hasar oluşumunu tespit eden üreticilerimiz, ilçe veya il tarım müdürlüklerine başvuruda bulunabilir.” dedi.
Daha sonra, ilçeye yapılması planlanan sanayi alanında incelemelerde bulunan Gizligider ve beraberindeki heyet, projenin ilçeye hayırlı olmasını diledi.