Bursa’da 1989 yılında Bulgaristan’dan göç eden elektronik mühendisi Osman Güler’in 2006 yılında kurduğu firma, Kayapa ve Görükle Sanayi Bölgeleri’ndeki tesislerinde yatak ve sünger üretim makineleri üretimi yapıyor.
Firma, 1872 yılında Almanya’nın Köln kentinde faaliyete geçen ve kapitone makineleri üreten tarihi bir şirketin %100 hissesini satın alarak yeni sahibi oldu. Bu satın almayla birlikte, sektördeki konumunu güçlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor.
Elektroteks, ABD ve Avrupa’nın yanı sıra toplam 140 ülkeye yatak ve sünger üretim makineleri ihraç eden bir firma. Almanya’daki Mammut markasının gücüyle Türkiye ekonomisine katkıda bulunma hedefi bulunuyor.
Osman Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makine üretiminde uzmanlaşarak yatak üreticilerine yönelik makineler ürettiklerini vurgulayarak, ayrıca yatak ve sünger üretim fabrikaları için tesis inşa eden bir firma olduklarını ifade etti.
Güler, yaptıkları yüksek kapasiteli üretim ile yatak imalatında 440 çeşit makine ürettiklerini belirtirken, bu alandaki toplam çeşitlerin %80’ini kendilerinin karşıladığını söyledi. Dünyanın en büyük firmalarından biri olduklarını ve bu alanda ciddi bir pazar payına sahip olduklarını aktardı.
Bir satın alma sürecinin ardından, 23 Eylül’de tamamlanan işlemin, firmanın fuarlarda hızlı bir satış artışı sağlamasına yardımcı olduğunu belirten Güler, katıldıkları ilk fuarda hemen hemen yıllık satış sayısını 2-3 günde gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Güler, Bursa’da kapitone makinesi ürettiklerini ancak buna daha az zaman ayırabildiklerini, çok tanınmış bir markayı bünyelerine katmanın kendilerine güç katacağını düşündüğünü ifade etti.
Mammut ve Elektroteks’in ayrı firmalar olarak varlık göstereceğini, Mammut’un Almanya’daki üretimlerine devam edeceğini ve tüm personelle mevcut ilişkilerin sürdürüleceğini dile getirdi. Kaliteyi koruyarak maliyetleri düşürmek ve fiyat rekabetine girmek istediklerini sözlerine ekledi.
Alman firmasının satış kararında, firmanın sahibi olan beşinci nesil bireylerin, bu işte etkin olacak bir aile üyesi bulamaması etkili oldu. Güler, markanın yok olmaması adına daha yetenekli şirketler arandığını belirtti.
Güler, Mammut gibi bir markayı Türkiye’ye kazandırmanın büyük bir gurur olduğunu, bunun kendi şirketleri için değil, tüm ülke için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Ekonomiye de ciddi katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Güler, burada elde edilen kaynakları daha etkili bir şekilde kullanacaklarını belirtti.