Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son yaptıkları telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki diyaloğu devam ettirme kararlılıklarını bir kez daha dile getirdi. Bu görüşme, Ağustos 2022’de imzalanan “Cezayir Deklarasyonu” çerçevesinde gerçekleşti.
Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Macron, görüşme sırasında Ramazan Bayramı dolayısıyla Tebbun ve Cezayir halkını kutladı.
İki lider, görüşmede ikili ilişkilerde son zamanlarda yaşanan gerilimler ve birlikte yapılabilecek işbirliği alanlarını ele aldı.
Ayrıca, yakın zamanda yüz yüze buluşmaya yönelik bir karar aldıkları da belirtildi.
Liderler, güvenlik ve göç meselelerinde işbirliğinin acilen yeniden sağlanması gerektiğinin altını çizerken, Avrupa, Akdeniz ve Afrika’daki ortak stratejik çıkarlar doğrultusunda eşit ortaklık temelinde diyaloğa devam etme konusunda mutabık kaldılar.
Macron, Fransa’nın Cezayir’deki sömürge geçmişine ilişkin suçlarını kademeli olarak kabul etme yaklaşımını devam ettirmektedir.
FRANSA İLE CEZAYİR ARASINDAKİ İLİŞKİLER SON YILLARDA GERGİN SEYREDİYOR
Fransa’nın, egemenlik tartışmalarının yaşandığı Fas’ın Batı Sahra bölgesinde Fas lehine özerklik planına destek verdiğini açıklaması, bağımsızlık yanlılarını destekleyen Cezayir ile ilişkileri olumsuz yönde etkilemiştir. Cezayir, Temmuz 2024’te Fransa’nın Batı Sahra planına karşılık olarak Paris’teki büyükelçisini geri çekme kararı almıştı.
İki ülke arasında Batı Sahra dışında çözüm bekleyen tarihi sorunlar da mevcuttur.
Bu sorunlar arasında, Fransız yetkililerin yıllardır iade etmediği Cezayir arşivleri, Paris’teki İnsan Müzesi’nde bulunan halk devrimi liderlerine ait kafatasları, Fransa’nın 1960-1966 yıllarında Cezayir Çölü’nde gerçekleştirdiği nükleer denemelerin mağdurları için tazminat ödenmesi ve Bağımsızlık Savaşı (1954-1962) sırasında kaybolan 2 bin 200 kişinin akıbetinin açıklığa kavuşturulması bulunmaktadır.