ABD’nin korumacı ticaret politikaları, piyasalarda dalgalanmalara neden olmaya devam ederken, gözler bu hafta gerçekleştirilecek Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarına çevrildi.
ABD ve Çin arasındaki tarifelerle ilgili gerilim ise ticaret savaşlarının daha da artabileceğine dair endişeleri gündeme getiriyor. Bu belirsizlikler, varlık fiyatlamaları üzerinde önemli etkiler oluşturuyor.
ABD Başkanı Donald Trump, ticaret ortaklarına yönelik karşılıklı tarifelerin uygulanmasındaki kararlılıklarının ciddiyetle kabul edilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Trump, Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, ticaret partnerlerine uygulanacak karşılama esaslı tarife oranlarını açıkladığı 2 Nisan’dan bu yana bir çok dünya lideri ve iş insanının kendisine tarifelerden muafiyet talep ettiğini aktardı.
Trump, “Dünyanın ciddiyetle hareket ettiğimizi bilmesi güzel, çünkü biz gerçekte ciddiyiz!” şeklinde bir yorumda bulunarak, durumu vurguladı.
Analistler, ABD’nin, Çin dışındaki ülkelerle müzakerelerde ilerleme kaydettiğini belirterek, tarifelerin ertelenmesi süresi dolmadan ABD’nin birçok ülkeyle yeni ticaret anlaşmaları yapabileceğini ifade etti.
Öte yandan, Çin tarafındaki ticari gerilim sürerken, analistler bu durumun ABD’nin enflasyon mücadelesi ve ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
ÇİN’DEN DİĞER ÜLKELERE UYARI
Çin Ticaret Bakanlığı, tüm tarafların ABD ile ticari farklılıklarını eşit şartlarda müzakere yoluyla çözmesine saygı gösterileceği, ancak herhangi bir tarafın Çin’in zararına bir anlaşmaya varmasına kesinlikle karşı çıkılacağı uyarısında bulundu. Açıklamada, Trump yönetiminin gümrük vergisi muafiyeti karşılığında diğer ülkelere Çin’le ticaret kısıtlamaları için baskı yapmaya hazırlandığına dair haberler de gündeme getirildi.
Herhangi bir ülkenin bu tür anlaşmalar peşinde koşması durumunda Pekin’in kararlı ve karşılıklı önlemler alma hazırlığında olduğunu vurgulayan açıklamada, Çin’in haklarını korumak için kararlı olduğu ifade edildi. Ayrıca, Çin’in tüm taraflarla dayanışmayı artırma konusunda istekli olduğu da belirtildi.
Analistler, ABD ve Çin arasındaki gerginliğin diğer ülkeleri de kapsamasının küresel ticarette gerilim yaratacağına dikkat çekti.
ALTIN HAFTANIN İLK GÜNÜN REKOR TAZELEDİ
ABD borsa endeksleri, Kutsal Cuma tatili nedeniyle işlem görmezken, yeni hafta endeks vadeli kontratları negatif bir seyirle başladı. Son gelişmeler doğrultusunda ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,35 seviyesine gerilerken, dolar endeksi %1 düşerek Mart 2022’den bu yana en düşük düzeyi olan 98,4 seviyesine ulaştı.
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarına dair artan kaygılar, güvenli liman varlıklarına olan talebi yükseltiyor. Bu durum, altının ons fiyatının haftanın ilk işlem gününde 3.385,97 dolara ulaşarak rekor kırmasına yol açtı. Şu anda ons altın, %2’lik bir artışla 3.382 dolardan işlem görüyor.
Brent petrol ise küresel piyasalardaki resesyon endişeleri nedeniyle değer kaybetmeye devam ediyor ve hafta %1,4 düşüşle 66 dolar seviyesinden açıldı.
Geçen cuma Kutsal Cuma tatili nedeniyle kapalı kalan Avrupa piyasalarında, bugün de Paskalya tatili dolayısıyla işlem yapılmayacak. Analistler, bu hafta boyunca sürecek IMF ve Dünya Bankası toplantılarının yatırımcıların ilgi odağı olacağını aktardı.
ÇİN GÖSTERGE FAİZİ ORANINI DEĞİŞTİRMEDİ
Asya borsalarında, Çin hariç çoğunlukla negatif bir eğilim gözlemlenirken, ticaret odaklı gerginlik bölge borsalarının yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ancak bölgedeki ülkelerin destekleyici tavırları, risk algısını yükseltme noktasında engelleyici bir rol oynuyor.
Diğer taraftan, Çin’de gösterge faiz işlevi gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) herhangi bir değişiklik yapılmadı. Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezi’nin açıklamasına göre, 1 yıllık kredi faizi %3,1, 5 yıllık kredi faizi ise %3,6 seviyesinde sabit kaldı.
Çin’deki 18 bankanın, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) borçlanma faizi üzerine koyduğu kar payı bildirimleri doğrultusunda belirlenen LPR, 2019’dan itibaren ülkenin gösterge faizi konumunu üstleniyor. 1 yıl vadeli kredi faizi kurumsal krediler için, 5 yıllık faiz ise emlak kredileri için referans kabul ediliyor.
Bu gelişmeler çerçevesinde, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %1,3 ve Güney Kore’de %0,1 düşerken, Çin’de ise Şanghay bileşik endeksi %0,3 artış yaşadı.
Hong Kong’da, tatil nedeniyle bugün işlem yapılmıyor.
BIST 100 ENDEKSİ CUMA GÜNÜ SATICILI SEYRETTİ
Yurt içinde Borsa İstanbul, cuma günü satış ağırlıklı bir görünüm sergileyerek BIST 100 endeksini %0,84 değer kaybıyla 9.317,24 puanda kapattı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontratlar ise önceki kapanışa göre yaklaşık %0,5 artışla 10.226,00 puandan işlem gördü.
Ayrıca, Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanması ve halka açık ortakların pay geri alımlarının kolaylaşması gibi düzenlemelerin 30 Mayıs’a kadar uzatıldığı bildirildi.
Fiyat 38,0100’den kapanırken, Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında %0,4 artışla 38,1860 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün yayımlanacak Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) ve uluslararası yatırım pozisyonu ile ABD’de bazı öncü göstergeler endeksi verilerini takip edeceklerini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 9.250 ve 9.150 seviyeleri destek, 9.400 ve 9.500 seviyeleri ise direnç konumunda yer alıyor.