Küresel piyasalarda, ABD ile ticaret ortakları arasında devam eden tarife müzakerelerinin olumlu sonuçlar getirebileceği umutlarıyla pozitif bir atmosfere tanık olunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasından beri uyguladığı korumacı ticaret politikası çerçevesindeki tarife adımlarının yarattığı belirsizlikler sürerken, bu hafta açıklanacak istihdam ve büyüme raporlarının ülke ekonomisine dair daha fazla bilgi sunması bekleniyor.
Tarife konusundaki haber akışları hala yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ederken, Trump’ın Çin ile müzakerelere yönelik açıklamaları ve Çin’in müzakere iddialarını reddetmesi, piyasalardaki belirsizliklerin devamına yol açıyor.
– “Ticaret gerilimini azaltmak Çin’e bağlı”
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, dün yaptığı açıklamada, Çin’in ABD’den aldığı mal miktarının, ABD’nin Çin’e sattığından fazla olduğunu belirtti ve yüksek tarifelerin sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticari gerilimin azaltılmasının Çin’in iradesine bağlı olduğunu ifade etti.
Bessent, ayrıca ilk anlaşmaların Hindistan ile olabileceğini belirtirken, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, Bessent’in bugünkü brifinginde tarifelere dair ayrıntılar vereceğini duyurdu. Leavitt, tüm ekibin ticaret anlaşmalarını tamamlamak için 7/24 çalıştığını ve bu hafta ticaret anlaşmaları hakkında daha fazla bilgi paylaşılacağını aktardı.
Leavitt, İngiltere ile ticaret görüşmelerinin olumlu ilerlediğini belirtirken, analistler, ABD’nin ticaret ortaklarına yönelik karşılıklılık esasına dayalı tarifelere ilişkin ilk müzakerelerin olumlu sonuçlanmasının küresel ekonomik belirsizlikleri hafifletebileceğini öne sürdü.
– ABD piyasaları bilançoları ve istihdam verilerini bekliyor
New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,28, Dow Jones endeksi yüzde 0,06 artış gösterirken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,10 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir seyirle başladı.
Bugün, Visa, S&P Global, Pfizer ve Coca-Cola’nın finansal sonuçları da yakından takip edilecek. Analistler, yoğunlaşan bilanço sezonunda hisse ve sektörel bazda hareketlerin öne çıkabileceğini vurgularken, finansal raporların şirketlerin gelecekteki projeksiyonları ve tarife fiyatlamalarına dair sinyaller içerip içermediğini inceleyeceklerini belirtti.
Ülke ekonomisinin performansı için Microsoft, Meta, Apple ve Amazon gibi teknoloji devlerinin bu hafta açıklayacağı bilançolar da yatırımcılar için önemli bir odak olacağı ifade ediliyor. Ayrıca, ilk çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) tahminleri ve nisan ayındaki istihdam verileri de dikkatle izleniyor.
ABD tahvillerinde alış ağırlıklı seyrin devam ettiği görülürken, ülkenin 10 yıllık tahvil faizi düşerek yüzde 4,21 seviyesine geriledi. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 artışla 99,2 seviyesinde dengelendi.
Altının ons fiyatı, ABD tarifelerine dair müzakerelere ilişkin iyimserlikler ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik barış çabalarının etkisiyle geri çekilerek yüzde 1,1 düşüşle 3.307 dolardan işlem görüyor.
Brent petrolün varil fiyatı da yeni günde yüzde 0,8 azalarak 64,1 dolar seviyesine geriledi.
– Ticaret savaşlarının durulacağı beklentisi Avrupa endekslerinde risk iştahını destekliyor
Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç pozitif bir görünüm sergilendi. ABD’nin tarifeler aracılığıyla başladığı ticaret savaşlarının sona erebileceğine dair umutlar ile ticari müzakereler, bölgedeki risk iştahını artırdı.
ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife müzakerelerinin olumlu sonuçlanacağına dair artan güven, bölgedeki hisse senedi piyasalarını desteklemeye devam ediyor.
Analistler, resesyon endişelerinin gölgesindeki AB ekonomisinde, bölgenin en büyük ticaret partneri olan ABD ile yaşanacak anlaşmazlıkların önemli bir risk oluşturduğunu ifade ederken, tarife ertelemeleri ve nihai bir anlaşma yapılmasının şirketler için olumlu karşılanacağını belirtiyorlar.
Henüz bölgedeki ticari risklerin tamamen sona ermediğini kaydeden analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecekte atacağı adımların bu konudaki haber akışına bağlı olacağını vurguladı.
Öte yandan, İspanya ve Portekiz genelinde büyük çaplı elektrik kesintileri yaşandığı ve iletişim ile ulaşım ağlarının aksadığına dair haberler dikkatle izleniyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya ve Portekiz’deki elektrik kesintileriyle ilgili süreci yakından takip ettiklerini ve sorunun çözümü için destek vereceklerini açıkladı.
Jeopolitik alanda ise Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair gelişmeler izlenmeye devam ediyor. Rusya, 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferin 80. yıl dönümünde Ukrayna’da geçici bir ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Kremlin’den gelen açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla, insani nedenlerle, 8 Mayıs-11 Mayıs tarihlerinde askeri eylemlerin durdurulacağı bildirildi.
Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,13, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,31 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yatay seyretti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir hareketle başladı.
– Asya borsalarında Çin hariç alıcılı bir seyir öne çıkıyor
Asya borsaları, ticaret savaşlarının derinleşmeyeceğine yönelik iyimserlikle, Çin hariç genel olarak pozitif bir gidişat sergiliyor. Japonya’da tatil nedeniyle borsa kapalıyken, tarife dedikoduları yakından izleniyor. Çin ve ABD tarafının müzakerelere dair açıklamaları ise yatırımcılarda hafif bir risk algısı yaratıyor fakat tarafların rekabetçi duruşlarını sürdüreceğine dair beklentiler artıyor.
Bu gelişmelerle birlikte, Hong Kong’da işlem gören Çinli teknoloji firmalarının hisselerindeki yükseliş, bölge piyasalarını destekliyor. Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin de yatırımcılar tarafından dikkatli bir şekilde izlendiği aktarılıyor.
Buna bağlı olarak, kapanışa yakın, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,3 artış gösteriyor. Çin’de ise Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN İTALYA ZİYARETİ YAKINDAN TAKİP EDİLECEK
Yurt içinde ise Borsa İstanbul dün satış ağırlıklı bir seyir izleyerek, BIST 100 endeksini yüzde 1,33 kayıpla 9.306,96 puandan kapatmış durumda. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat ise normal seans kapanışına göre yaklaşık yüzde 0,3 azalış ile 10.191,00 puanda işlem gördü.
Analistler, bugün VİOP’ta vade sonu nedeniyle pozisyon kapama ve taşıma işlemlerinin piyasalardaki oynaklığı artırabileceği konusunda uyarıyor. Dolar/TL ise dün, yatay bir seyirle 38,4350 seviyesinden kapanırken, günün ilk saatlerinde bankalararası piyasada önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 38,4620 seviyesinden işlem buluyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye-İtalya 4. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında İtalya’da bulunacak. Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin liderliğinde gerçekleştirilecek zirvede, iki ülke arasındaki diplomatik, siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik işbirliği konuları masaya yatırılacak.
Analistler, yurt içinde ekonomik güven endeksi ve işsizlik oranı ile yurt dışında Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, ABD’de New York Fed tüketici güven endeksi ve JOLTS açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.200 puanın destek, 9.350 ve 9.450 seviyelerinin direnç konumunda olduğu vurgulanıyor.