1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Kosova Soydaşlarına Vatandaşlık Hakkı İstendi!

Kosova Soydaşlarına Vatandaşlık Hakkı İstendi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenilikçi Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Ertan Simitçi, ülke dışındaki Türk toplumunu oluşturan soydaşların, Kosova’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti ve bu bireylerin talep ettikleri takdirde Kosova vatandaşlığı alabilmeleri gerektiğini ifade etti. Simitçi’nin açıklamasında, “diaspora” kelimesinin tanımının, bir ulusun veya inanç mensuplarının ana vatanlarından koparak başka bir yerleşim yerine göç etmeleri ve orada azınlık statüsünde yaşamaları anlamına geldiğine dikkat çekti. Simitçi, 1912 sonrası Balkanlar ve Kosova’da yaşayan Müslüman nüfusun Sırp yönetiminin baskıları nedeniyle evlerini terketmeye zorlandığını, ailelerinden ayrılmak zorunda kalarak göç ettiklerini belirtti.

Simitçi, Helsinki İnsan Hakları Komitesi’nin 1912-1914 yılları arasındaki bir raporunda, 302.907 Türk’ün Kosova’dan Anadolu’ya zorla göçe tabi tutulduğunu vurguladı. Bu durumun devam eden göçlerin çeşitli hukuki meseleler ortaya çıkardığını dile getirdi. Türkiye’nin 1950 yılında uygulamaya koyduğu ‘serbest göçmenlik’ uygulamasının ardından, 1953-1966 yılları arasında, Yugoslavya kayıtlarına göre 80.000 kişinin Kosova’dan ayrıldığını, Türkiye kayıtlarına göre ise bu sayının 150.000 olduğunu ifade etti. Kosova kayıtlarına göre ise 412.000 kişinin Türkiye’ye geçtiği iddialarına dikkat çekti. Bu süreçte, Kosovalıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanabilmesi için yasal koşullar arasında Yugoslavya vatandaşlığından feragat etme, isim, soy isim ve doğum tarihi gibi bilgilerin düzenli hale getirilmesi gerektiğini aktardı.

Ertan Simitçi, günümüzde Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde Kosovalı soydaşların var olduğunun altını çizdi. Özellikle Marmara, Trakya, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Güney Anadolu bölgelerinde yaşayan on binlerce, belki de yüz binlerce Kosovalı’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne değer kattığını belirtti. Ancak, “Kosovalı” statüsünün etnik ya da soy anlamında değer kazanmasına rağmen hukuki anlamda birçok sorun ile karşılaştıklarını ifade etti. 1999 Kosova Savaşı ve 2008 Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlık süreci ile Kosova vatandaşlığına sahip olanların sayısının arttığını, ama buna karşılık bu statüyü kazanamayan birçok soydaşın da bulunduğunu açıkladı. Son bir yıl içerisinde kişisel bilgilerde uyuşmazlık tespit edilen kişilerin vatandaşlık statülerinin iptal edilmesinin de yeni bir sorun teşkil ettiğini vurguladı.

Yenilikçi Türk Hareket Partisi olarak, gelecek yasama döneminde vatandaşlık mevzuatını ve uygulamada yaşanan sorunları dile getirerek hukuki çözümler üretmeye yönelik çalışmalar yapacaklarını belirten Simitçi, Kosova Meclisi’nde kanun değişikliği ve yönetmeliklerin revize edilmesi yönünde adımlar atacaklarını söyledi. Ayrıca, binlerce mağdur soydaşlarının sesi ve temsilcisi olmayı hedeflediklerini vurguladı. 9 Şubat 2025 tarihindeki parlamento seçimlerinde, Türkiye’den dört milletvekili adayı çıkararak Türkiye’de yaşayan soydaşlarına değer verdiğini kanıtladığını ifade etti. İstanbul’dan Davut Macun ve Vasfiye Şensoy, Bursa’dan Enver Kosova ve Manisa-Salihli’den Nedim Zurnacı ile birlikte yapacakları çalışmaları, Türkiye’de yaşayan soydaşlarının sorunları ve taleplerini meclis gündemine taşımak için sürdüreceklerini açıkladı.

Son olarak, diaspora soydaşlarının Kosova’nın ve Türkiye’nin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Simitçi, diaspora topluluklarının Kosova’nın en büyük zenginliği olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, siyasi çalışmalarını bu anlayışla yürüt

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kosova Soydaşlarına Vatandaşlık Hakkı İstendi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir