İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Zorlu Holding’e bağlı Vestel Üst Yöneticisi Ergün Güler “mağdur” sıfatıyla yer alıyor.
Ergün Güler’in Ramazan ayı dolayısıyla 28 Şubat’ta, Vestel çalışanları ve yöneticileri ile Zorlu Holding’in yöneticilerine kurumsal e-posta adresinden toplu bir Ramazan tebrik mesajı gönderdiği ifade ediliyor. Zorlu Holding Üst Yöneticisi Köksal, bu e-postaya cevaben, Güler’e ve e-posta listesine ekli tüm kullanıcılara Ramazan ayının kutlanmaması gerektiğini belirten bir toplu e-posta gönderdiği belirtildi.
İddianamede, Köksal’ın gönderdiği e-postanın bazı sosyal medya platformları ve basın yayın organlarında da yer aldığı aktarılıyor. Bu e-postadaki ifadeler nedeniyle Köksal hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçlamasıyla re’sen soruşturma başlatıldığı kaydediliyor.
ERGÜN GÜLER’İN İFADESİ
İddianamede ifadesi yer alan Ergün Güler, Zorlu Holding’in iştiraki olan Vestel şirketlerinde yaklaşık 26 yıldır çeşitli görevlerde bulunduğunu, son bir buçuk yıldır ise üst yönetici pozisyonunda görev yaptığını belirtti.
Bunun yanı sıra Güler, bu süre zarfında resmi ve dini bayramlar ile özel günlerde şirket içindeki çalışanlar ve yöneticilere, ayrıca Zorlu Holding yöneticilerine kutlama mesajları gönderdiğini, daha önce gönderdiği mesajlarla ilgili herhangi bir uyarı veya engelleme almadığını ifade etti.
Güler, 28 Şubat’ta Ramazan ayı dolayısıyla bir e-posta gönderdiğini ve Köksal’ın bu mesaja “Ergün, bizim kurumsal olarak kutlanacak günler listemizde Ramazan ayı yer almıyor…” şeklinde yanıt verdiğini dile getirdi.
Güler, Köksal’ı arayarak bu davranışının yanlış olduğunu kendisine ilettiğini belirtirken, Köksal’ın bu e-postayı aslında sadece kendisine göndereceğini, yanlışlıkla tüm katılımcılara yanıt verdiğini ifade ettiğini aktardı.
Kendisine, Köksal hakkında soruşturma başlatıldığını basından öğrendiğini ancak olayla ilgili kimseden şikayetçi olmadığını söyledi.
KÖKSAL’IN MESAJINDAKİ İFADELER VE ETKİLERİ
İddianamede, Köksal’ın kullandığı ifadelerin, ifade özgürlüğü ve eleştiri sınırlarını aştığı, mağdur ve diğer çalışanların inanç, düşünce ve kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzlarına yapılan müdahalenin hukuka aykırı olduğu kaydediliyor.
Köksal’ın şirketteki konumu ve mağdurun çalıştığı şirketin Zorlu Holding’e bağlı olması dikkate alındığında, mesaj içeriğindeki ifadelerinin mağdur ve Vestel çalışanları üzerinde baskı kurarak iradelerini etkileme amacı taşıdığı belirtiliyor.
İddianamede, Köksal hakkında, bir suç işleme kararının icrası kapsamında, mağdura ve Vestel Şirketler Grubu çalışanlarına yönelik üzerine atılı suçun zincirleme şekilde işlendiğine dair yeterli şüphenin oluştuğu vurgulanıyor.
Köksal’ın “zincirleme şekilde inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçundan 1 yıl 3 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapsinin istenildiği iddianame Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Köksal, adliyede yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu da Köksal’ın CEO’luk görevinden istifa ettiğini açıkladı.