Avukat Mehmet Harun Elçi’ye, 7 Temmuz’da Selçuk’taki Sabri Yayla Bulvarı’nda ‘kırmızı ışık ihlali’ yaptığı gerekçesiyle 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/1-b maddesi uyarınca 1506 TL para cezası yazıldı.
Cezanın tebliğ edilmesinin ardından Avukat Elçi, fahri müfettiş tarafından yazdırılan cezanın ‘delil fotoğrafı veya görüntüsü olmadığı’ gerekçesiyle hukuka aykırı olduğunu belirtip, iptali için konuyu yargıya taşıdı.
Selçuk Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan başvurusunda, “Kabahatler Kanunu’nun ‘Kabahat fiilinin işlendiğini ispata yarayan bütün deliller, idari yaptırım kararında belirtilmelidir’ ifadesine yer verdi.
Davanın 26 Eylül’de görülen duruşmasında, İzmir Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği avukatları ise yaptıkları yazılı savunmalarında fahri trafik müfettişinin görevini yaparken ihlali belirlemesi sonucu düzenlenen idari para cezasının hukuka uygun olduğunu savunup, davanın iptalini talep etti. Hakim, savunmaların ardından kararını verip, Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararlarına göre, fahri trafik müfettişlerinin kamu görevlisi olmamaları nedeniyle trafik ihlallerini tespitte tek başına yeterli kabul edilemeyeceğini belirtti. İhlale ilişkin fotoğraf veya video gibi herhangi bir delil bulunmamasının da hakkaniyete aykırı olduğuna kararında dikkati çeken hakim, yaptırımın hukuka aykırı olması nedeniyle kabulüne ve idari para cezasının kaldırılmasına karar verdi.
“Kararın emsal niteliğinde olduğu kanaatindeyim”
Avukat Mehmet Harun Elçi, “Cezaya itirazda bulundum. Yapmış olduğum itiraz neticesinde sulh ceza hakimliği tarafından fahri trafik müfettişleri tarafından yazılan cezaların mutlak surette bir fotoğrafa, video kaydına yahut başkaca yan delilere ihtiyaç duyulması gerektiğinden bahisle ceza iptal edildi. Anayasa Mahkemesi’nin 2013 yılında vermiş olduğu, fahri trafik müfettişlerinin bir kamu görevlisi olmadığına da verilen kararda bir atıf vardı. Ülkemizde 35 bini bulan, İzmir’de 3 bin civarında fahri müfettiş var. Bunlar gönüllü kimseler. Valiliklere yapmış oldukları müracaatlar çerçevesinde bu unvana hak kazanıyorlar. Her meslekte olduğu gibi bu görevi yaparken de hataya düşen kimseler olabiliyor. Özetlemek gerekirse verilen karar hatalıydı, delilere dayanmıyordu. Kararın emsal bir nitelik taşıdığı kanaatindeyim” dedi.
Avukat Elçi, benzer durumla karşılaşan kişilerin 15 günlük süreyi kaçırmadan Sulh Ceza hakimliklerine itirazda bulunmalarının ke
Avukat Mehmet Harun Elçi, 7 Temmuz’da Selçuk’taki Sabri Yayla Bulvarı’nda kırmızı ışık ihlali yaptığı iddiasıyla 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/1-b maddesi uyarınca 1506 TL para cezası aldı.
Cezanın kendisine tebliğ edilmesinin ardından, Elçi, fahri müfettiş tarafından kesilen cezanın delil fotoğrafı veya görüntüsü olmaması gerekçesiyle hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Bu durumu mahkemeye taşıyarak iptal talebinde bulundu.
Selçuk Sulh Ceza Hakimliği’ne sunduğu başvuruda, “Kabahatler Kanunu’nun ‘Kabahat fiilinin işlendiğini ispata yarayan bütün deliller, idari yaptırım kararında belirtilmelidir’ ifadesini hatırlatarak, cezayı iptal edecek delillerin bulunmadığını belirtmiştir.
Dava, 26 Eylül’de gerçekleştirilen duruşmada İzmir Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği avukatları tarafından savunuldu. Avukatlar, fahri trafik müfettişinin ihlali tespitinin ardından düzenlediği idari para cezasının hukuka uygun olduğu yönünde savunma yaptı ve davanın iptalini talep etti. Hakim, ardından Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararlarını dikkate alarak, fahri trafik müfettişlerinin kamu görevlisi olmamalarını belirtti ve trafik ihlallerini tespit konusunda tek başına yeterli olamayacaklarını ifade etti. Ayrıca, ihlal ile ilgili fotoğraf veya video gibi herhangi bir delilin yokluğunun hakkaniyete aykırı olduğu yönünde karar verdi.
Hakimin verdiği bu kararla birlikte, idari para cezasının hukuka aykırı olduğuna hükmederek, cezanın kaldırılmasına karar verildi.
Avukat Mehmet Harun Elçi, “Cezaya itirazda bulundum. Itirazım sonucu sulh ceza hakimliği, fahri trafik müfettişlerince yazılan cezaların mutlaka fotoğraf, video kaydı veya başka yan delillere ihtiyaç duyulması gerektiği sonucuna vararak cezayı iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin 2013 yılında verdiği kararda, fahri trafik müfettişlerinin kamu görevlisi olmadığını da vurguladı. Ülkemizde 35 binden fazla, İzmir’de ise yaklaşık 3 bin fahri müfettiş var. Bu kişiler gönüllü olarak bu görevleri yerine getiriyor. Her meslekte olduğu gibi, bu alanda da hatalara düşen kişiler olabilir. Verilen karar hatalıydı, çünkü bu karara dayanak oluşturan deliller yoktu. Bu kararı emsal niteliğinde görüyorum” şeklinde değerlendirdi.
Elçi, benzer durumda olan kişilerin 15 günlük süre içerisinde Sulh Ceza Hakimliklerine itirazda bulunmaları gerektiğini belirtti.