Yozgat’ın Araplı kasabasında hayvancılıkla ve tarımla uğraşan Lokman Atıl, bu yıl kene istilasının ciddi bir sorun haline geldiğini vurgulayarak, “Hayvancılık ve tarımla ilgileniyorum. Bu yıl kene popülasyonunda aşırı bir artış var. Yalnızca bir yemek molasında, yani 10-15 dakika içinde üzerimden 10-15 tane kene düşürdüm. Bu durumdan oldukça rahatsızım ve yetkililerin bu konuya el atmasını bekliyorum” şeklinde konuştu.
Sorgun’da yaşayan Tacettin Özdemir ise, “Boş zamanlarımızda bahçe işleriyle ilgileniyoruz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelerin bölgemizde yoğun olduğunu biliyoruz. Bu durumdan korunmak için çalıştığımız alanlarda vücut yüzeylerimizi kapalı tutmakta, çoraplarımızı pantolon paçalarının üzerine çekmekteyiz. Ayrıca tavuk beslediğimiz için keneleri yiyen bu hayvanlarla daha güvenli bir ortam yaratıyoruz. Ancak her yeşil alanda kene çıkarabilir. Geçen hafta bahçede çalışırken farkında olmadan kene tutmamız oldu, eve girince fark ettik. Böyle bir durumla karşılaşanların hemen kenenin çıkarılması için sağlık kuruluşuna gitmesini öneriyoruz. Kimi kişi kendisi çıkarırsa büyük sağlık sorunları yaşayabilir” şeklinde uyardı.
Uzmanlardan uyarılar
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Edip Bayrak, kene konusunda hem sağlık personelinin hem de halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bahar aylarının kene faaliyetlerinin arttığı dönemler olduğuna dikkat çeken Dr. Bayrak, kene konusunda verdiği konferansta şu bilgileri aktardı:
“Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı, Yozgat’ta özellikle Akdağmadeni ve Çekerek ilçelerinde endemik olarak görülmektedir. Şu anda hastalık riski taşıyan mevsime girmiş bulunmaktayız. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kanamalı viral bir hastalık olup, yaklaşık yüzde 7-8 oranında ölüm riski barındırıyor. Yani her 100 hastadan 7-8’i bu hastalık yüzünden hayatını kaybediyor. Özellikle kırsalda yaşayan çiftçiler ve sağlık personeli bu riskle karşı karşıya. Ayrıca balık tutmak veya piknik yapmak için bölgelere giden vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Uzun çoraplar ve beyaz veya açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.”
Hastalığın belirtilerine yönelik olarak Dr. Bayrak, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının semptomları gribal enfeksiyon belirtileri gibidir. Ateş, eklem ve kas ağrıları, vücutta döküntüler ile küçük kanamalar, diş eti veya burun kanamaları görülebilir. Kene teması yaşandığında, kenenin en kısa sürede vücuttan çıkarılması gerekmektedir. Eğer bu mümkün olmazsa, vatandaşlar hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, doktor gözetiminde işlem yaptırmalıdır” diye ekledi.