Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, hastanın sık sık akciğer enfeksiyonları nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve yapılan tomografi sonucunda akciğerinde yabancı bir cisim tespit edildiğini ifade etti.
Tekinbaş, hastanın uzun süreli akciğer enfeksiyonu şikâyetleriyle antibiyotik tedavisi gördüğüne dikkat çekerek, “Şikâyetleri geçmeyince hastaya tomografi çekildi. Tomografide sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon bulundu. Bu sebeple hastamız hastanemize yönlendirildi. Yapmış olduğumuz incelemede sağ akciğerin orta kısmında tümöre benzeyen bir lezyon saptadık. Gerekli tetkikler yapıldı, PET/CT çekildi ve problemli bir alan tespit edildi. Bronkoskopi uyguladık ve hava yolunun içinde bir tümör bulduk. Orta lob tamamen harap olmuş, iltihapla dolmuştu. Bu sebeple hastamıza operasyon kararı aldık” şeklinde konuştu.
Yapılan ameliyatla orta lobun çıkarıldığını aktaran Tekinbaş, “Bronşun içini açtığımızda bir çekirdekle karşılaştık. Çekirdeğin üzerinde doku benzeri bir yapının bulunması, bronkoskopide tümör olarak düşünülmesine neden olmuştu; çünkü çekirdek, tümöre benzer bir görünüm almıştı. Çekirdeği çıkarıp temizledik ve bunun bir karayemiş çekirdeği olduğunu belirledik. Bu çekirdek akciğerin orta lobunu tıkamış, balgam buraya birikmiş ve zamanla iltihaplanarak akciğer dokusuna zarar vermiş. Orta lobun işlevini yitirdiği gözlemlendi. Ameliyat başarılı geçti ve hastamız şu an iyi durumda, yakında taburcu edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Ani gülme veya öksürme durumlarında yabancı cisimler havayoluna kaçabilir”
Yemek yerken ya da ağızda bir şey saklarken ani gülme veya öksürme gibi durumlarda yabancı cisimlerin hava yoluna kaçabileceğine dikkat çeken Tekinbaş, “Yemek yerken ani bir öksürük başladığında bu durum hastanın sağlığını tehlikeye atabilir. Yabancı cisim, hava yoluna kaçtıktan sonra hastada ani öksürük başlar. Ancak yabancı cisim hareketsiz hale gelirse, öksürük de durur. Bu nedenle birçok hasta, ‘boğazıma bir şey kaçtı ama geçti’ diyerek doktora başvurmuyor. Ancak bu durum ciddi sorunlara yol açabilir. Eğer geç kalınsaydı, akciğerin tamamını almak zorunda kalabilirdik. Yabancı cisim aspirasyonları çocuklar ve yaşlılar dahil, her yaş grubunda görülebilir. Yemek sırasında aniden öksürük başlaması, uzun sürmesi halinde mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bronkoskopi ile bronş ağacının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gereklidir” şeklinde uyarıda bulundu.
Yuttuğu karayemiş çekirdeği nedeniyle akciğerinin bir bölümünün alınan Fatma Karabacak, eski sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek, bir daha karayemiş yememeye karar verdiğini ifade etti. Karabacak, “Bir daha çekirdekli bir şey yemem. Hocam kurtardı beni” dedi.