1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Japonların Vazgeçilmezi: Aydın Kestane Şekeri

Japonların Vazgeçilmezi: Aydın Kestane Şekeri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Nazilli ilçesinde 18 yıl önce kestane şekeri üretimine başlayan bir girişimci aile, 15 yıl önce Japonlarla bu lezzeti tanıştırarak, 10 bin kilometre uzaklıktaki Japonların vazgeçilmezi haline gelmesini sağladı. Coğrafi işaretle tescillenmiş Aydın Kestanesinin ünü, yalnızca yerel değil, uluslararası anlamda da yaygınlık kazandı. Kestane kebabı, tadı damak çatlatırken, kestane şekeri de ağızları tatlandırarak Uzakdoğu mutfaklarına kadar ulaşmayı başardı. Nazilli’de üretilen bu özel kestane şekerleri, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmekte ve kış günlerinin vazgeçilmezi olmakta.

Japonların İlk Tercihi

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yer alan Aksu Mahallesi’nde üretilen kestane şekeri, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük bir ilgi görmekte. 1200 rakıma sahip Aksu ve Işıklar Mahalleleri, dünyaca ünlü Şekerci Kestanesi’ni yetiştiriyor. Bu bölgedeki kestane, kebabı gibi kestane şekeri üretiminde de hem istihdama hem de ekonomiye büyük katkılar sağlıyor. İşletmeci Ersan Çetin, “Türkiye’de kestane üretiminin %30’u Aydın’dan geliyor ve bu üretimin yarısı Nazilli tarafından sağlanıyor. Biz, dünyanın en iyi ve en doğal kestane şekerini üretiyoruz. En büyük pazarımız ise Japonya. Japonlar, birinci kalite kestane şekerini sadece bizden alıyor.” diyerek, üretim sürecinin detaylarına değindi. Yıllık 400-500 ton kestane şekeri üreten işletmede yaklaşık 60 kadın istihdam ediliyor.

“Japonlara Kestane Şekeri Beğendirmek Çok Zor”

Ersan Çetin, Japonlara kestane şekerini beğendirmenin oldukça zor olduğunu belirtti. Bunun sırrının, en doğal kestane şekerini üretmekte olduğunu ifade etti. “Babam Mustafa Çetin, 18 yıl önce kestane şekeri üretimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda, kestanemiz Coğrafi İşaret aldı, bu da değerini artırdı.” diyen Çetin, ayrıca glikoz ve katkı maddesi kullanmadıklarını, sadece pancardan elde edilen şeker kullandıklarını vurguladı. “Bölgemizdeki en kaliteli kestaneleri, üretimde kullanıyoruz. Kestaneler tek tek elden geçiriliyor, bu sayede üretimimiz fabrikasyon olmaktan uzak.” dedi.

“Yıllık 4-5 Konteyner Kestane Şekeri İhraç Ediyoruz”

Kestane hasadının Ekim ayında başladığını ve kestanelerin kuyularda 15 gün bekletilerek seçildiğini belirten Çetin, “Kasım’da kestane şekerini üretmeye başlıyoruz ve Mayıs’a kadar bu işlem devam ediyor. Çalışanlarımız genelde kadınlardan oluşuyor. Kestane şekerinin üretimi toplamda 7 ay sürüyor. Bizim kestanemiz 1. sınıf Aydın Kestanesi olup, yıllık 4-5 konteyner kestane şekeri ihraç ederiz. Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Üretim Aşaması

Nazilli’nin yüksek rakımlı Aksu ve Işıklar Mahallelerinde hasat edilen ‘Şekerci’ adı verilen kestaneler, üzerindeki dikenlerin daha kolay çıkartılması için yaklaşık bir ay kuyularda bekletilmektedir. Kuyulardan çıkarılan kestaneler, kabuklarından ayrıldıktan sonra sıcak suya 5-10 dakika haşlanarak dış kabuklarından ayrılır. Kestaneler boyutlarına göre ayrıldıktan sonra, dağılmamaları için 4’lü gruplarda tüle sarılır. Daha sonrasında kestaneler yeniden ha

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Japonların Vazgeçilmezi: Aydın Kestane Şekeri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir