İzmir, 18. TTI Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi’ne ev sahipliği yaptı ve bu etkinlik, binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Fuar çerçevesinde düzenlenen panellerde turizmin çeşitli yönleri detaylı bir şekilde ele alındı. Özellikle Create in İzmir projesi kapsamında gerçekleştirilen “Turizmde Dijitalleşme Hackathonu” etkinliği, teknolojinin turizmle entegrasyonunu hedefleyen sürdürülebilir projelerin geliştirilmesine olanak sağladı.
İZFAŞ ve TÜRSAB ortaklığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi, dünyanın dört bir yanından turizm profesyonellerini, uluslararası katılımcı ve ziyaretçileri bir araya getirdi. Fuar İzmir’de, sektörün en önemli isimlerinin katılımıyla birçok tema ve konu masaya yatırıldı.
Oturumlar arasında “Sürdürülebilir Destinasyonlar ve İzmir” başlıklı oturum, İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü Destinasyon Koordinatörü Sinem Soygül’ün moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu oturumda; Green Destinations Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü Iyad Kayali, İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Fuarcılık Komisyonu Başkanı Seyhan M. Kuralı ve Urla Bağ Yolu Üyesi Bilge Öğünlü yer aldı. Konuşmacılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin turizm gelişim çalışmaları ile Urla Bağ Yolu’nun En İyi 100 Sürdürülebilir Destinasyon Hikâyesi listesine seçilme sürecini paylaştı. Öne çıkan hedeflerden biri de Foça, Urla ve Selçuk ilçelerinin sürdürülebilir turizm sertifikası alması oldu.
Oturumda, Iyad Kayali, seçilme sürecindeki kriterler ve değerlendirme yöntemleri hakkında örnekler vererek yapılan çalışmaların önemini vurguladı. Bu yarışmanın, dünyanın en iyi destinasyon uygulamalarını sergileyerek ilham vermek amacıyla düzenlendiği belirtilirken, İzmir’in bu ilk 100 hikaye arasında yer alması büyük bir başarı olarak değerlendirildi.
İZMİR’İN TURİZMDE GELECEĞİ ELE ALINDI
Bir başka panelde; İzmir Vakfı Genel Müdürü Deniz Karaca moderatörlüğünde “Otelcilikte yeni perspektifler: İzmir otelleri nasıl fark yaratır?” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Orhan Belge ve Marriot Otel Genel Müdürü Sercan Korkusuz’un konuşmacı olarak katıldığı oturumda doğru strateji ve tanıtımın önemi altı çizildi. Ayrıca, dijital pazarlama ve yapay zeka gibi modern teknolojilerin İzmir’in turizm tanıtımına entegrasyonunun gerekliliği vurgulandı.
Pandemi sonrası İzmir’in turizm sektöründeki ekonomik katma değeri artırmak adına mevcut otellerin yenilenmesi, yeni yatırımların teşvik edilmesi konularına da değinildi. İzmir’in nitelikli turist hedefiyle daha fazla pay alabilmesi için izlenecek altı stratejik adım şöyle belirlendi: Bilinirliğin artırılması, sektör paydaşları ile etkili koordinasyon oluşturulması, yurtdışından direkt uçuş seferlerinin artması, İzmir’in hedef destinasyon olarak konumlandırılması, teknolojinin etkili kullanımı ve kentteki turistik ürün çeşitliliğinin artırılması.
Bir başka panelde ise Jeotermal Yatırımları Derneği Başkanı Ömer Tosun ve Turizm Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çolakoğlu, “Turizmin çeşitlendirilmesi ve termal turizm” konusunu ele aldılar. Bu oturumda, Türkiye’nin termal turizm pot