İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, yaşlı ve engelli bireylere yönelik başlattığı önemli bir projeyle evde sağlık hizmeti sunmayı hedefliyor. Proje kapsamındaki sağlık ekipleri, diş hekimi, diyetisyen, psikolog, hemşire, ebe, sosyal hizmet uzmanı ve fizyoterapistlerden oluşuyor. Bu ekipler, belirli günlerde evde tedavi imkanı sunarak, bu bireylerin sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor.
Halk Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından hayata geçirilen bu projenin işleyişi, aile hekimleri tarafından evden çıkmakta zorlanan hastaların belirlenip sağlıklı hayat merkezlerine bildirilmesiyle başlıyor. Bu süreçte, ekipler hastalara uygulanacak sağlık hizmeti konusunda kararlar alarak, evde tedavi imkanı sunuyor.
Aile hekimiyle birlikte hastanın evine giden ekip, yaşlı ve engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu tedaviyi evde uygular. Hastalara yönelik yürütülen Hasta Takip Programı sayesinde, ekipler hasta ve yakınlarını haftada bir kez ziyaret ediyor. Bu uygulama, sağlık hizmetlerinin daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlıyor.
“HASTALARIMIZ BU HİZMETİN ULAŞMASINDAN MEMNUN”
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol, şehir genelindeki 11 sağlıklı hayat merkezinin 6’sının yaşlı ve engelli bireylere evde sağlık hizmeti sunduğunu bildirdi. Çetinkol, toplamda 1200 hasta ve yakınlarının bu hizmetten yararlandığını ifade etti. “Özellikle tam ve yarı yatağa bağımlı engelli bireyler için aile hekimleri, ev ziyaretleri gerçekleştiriyor,” diyen Çetinkol, bu süreçte diş tedavisi, ilaç değerlendirmesi ve sosyal destek ihtiyacının karşılanması gibi önemli hizmetlerin sunulduğunu vurguladı.
Çetinkol, aynı zamanda psikologların, bireylerin yanı sıra bu bireylerle ilgilenen aile üyeleri için de destek sağladığını belirtti. Diyetisyenler ise sağlıklı beslenme şartları hakkında bilgi verirken, fizyoterapistler de yatak yaralarının önlenmesi için çalışma yapmaktadır. Böylece hastaların ihtiyaç duyduğu tüm sağlık hizmetleri bir arada sunulmuş oluyor.
Bu projenin İzmir’e özgü bir çalışma olduğunu belirten Çetinkol, yakın gelecekte tüm sağlıklı hayat merkezlerinde bu hizmetin yaygınlaştırılması planlandığını açıkladı. Amacın hastaların yüzünü güldürmek olduğunu ifade eden Çetinkol, “Hastalarımız bu hizmetin kendilerine ulaşmasından memnun,” dedi.
Buca 1 No’lu Kozağaç Sağlıklı Yaşam Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Özge Aksoy da bu hizmetin öncelikli amacının hastaların sıkıntılarını gidermek olduğunu sözlerine ekledi.
“YUNUS EMRE MUTLU OLDU”
Evde sağlık hizmeti alan bireylerden Leyla Yıldırım, 17 yaşındaki oğlu Yunus Emre Yıldırım’ın yüzde 70 engelli olduğunu belirtti. Leyla Yıldırım, sağlık ekiplerinin verdikleri hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirirken, “Yunus Emre mutlu oldu. Onunla ilgilenilmesi güzel bir şey,” dedi. Psikologları ve doktorlarının kendileriyle ilgilendiğini ve bu hizmetin ilk defa sunulmasından dolayı kendilerini yalnız hissetmediklerini vurguladı. Yıldırım, doktorlarına teşekkür etti.