1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. İstiklal Caddesi’nde Ziyaretçi Rekoru: 90 Milyon!

İstiklal Caddesi’nde Ziyaretçi Rekoru: 90 Milyon!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 yılında İstiklal Caddesi’ni ziyaret edenlerin sayısı 90 milyonu geçerken, Bağdat Caddesi’nde bu rakam 31,4 milyon seviyesine geriledi.

Cushman & Wakefield I TR International tarafından hazırlanan “İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu”na göre, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesindeki yüksek doluluk oranları 2024’te de devam etti.

Kültürel çekim merkezlerinin yaya trafiğini artırması ve yerel markaların görünürlüğünün artması dikkat çekerken, caddelerdeki boş mağaza sayısında da azalma gözlemlendi. Bu süreçte yeni kiralamalar öncelikli olarak gerçekleştirilirken, 2024’te daha önce kentsel dönüşüm sürecine girmiş olan mağazaların yüzde 24’ü, boş olanların ise yüzde 34’ü kiralandı.

İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesinde yeni kiralama işlemleri azalırken, Bağdat Caddesi’nde bu işlemler arttı.

1,4 kilometre uzunluğundaki İstiklal Caddesi’nde yer alan 270 mağazadan 258’inin dolu olduğu, 12 mağazanın ise boş olduğu bilgisi verildi. Boş mağaza sayısı 2024’te bir önceki yıla kıyasla 1 adet artarak 12’ye yükseldi.

Bağdat Caddesi’nin araştırmaya konu olan 2,6 kilometrelik bölümünde ise mağaza sayısı 335’ten 329’a düşerken, dolu mağaza sayısının 324 olduğu tespit edildi. Boş mağaza sayısı da 7’den 5’e geriledi.

Avrupa Yakası’nın popüler alışveriş noktalarından olan Nişantaşı’nın 2,7 kilometrelik alanındaki mağaza sayısı 374’ten 370’e düştü. Burada 352 mağaza dolu iken, boş mağaza sayısı 14’ten 18’e çıktı.

Geçen yıl bu caddelerde toplam 51 mağaza kiralama işlemi gerçekleştirildi. Bağdat Caddesi ve Nişantaşı’nda 22’şer, İstiklal Caddesi’nde ise 7 mağaza kiralandı.

YENİ KİRALAMALARDA GİYİM VE AYAKKABI İLE YEME-İÇME SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI

Rapor, cadde bazında farklı eğilimleri de gün yüzüne çıkardı. Nişantaşı ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısındaki düşüşe karşın, kiralanan alanların ortalama büyüklüğündeki artış dikkat çekti. Bu durum, markaların daha geniş alanlarda mağazalara yöneldiğini gösteriyor.

Bağdat Caddesi’nde ise kentsel dönüşüm projeleri ve yüksek doluluk oranlarının etkisiyle, markaların doğru konum bulmakta zorlandığı ve bu nedenle kiralanan alanların büyüklüğünün azaldığı gözlemlendi.

Üç ana caddede özellikle yeme-içme sektörünün gerçekleştirdiği yeni kiralamalar dikkat çekti. Yeni kiralama işlemlerinin yüzde 36’sı giyim ve ayakkabı sektörü, yüzde 32’si yeme-içme sektöründen gerçekleştirildi. Yeme-içme sektöründeki bu oran 23’ten 32’ye yükseldi.

EN ÇOK YABANCI MARKA BAĞDAT CADDESİNDE

2024 yılında da en fazla yabancı markanın yüzde 21 ile Bağdat Caddesi’nde yer aldığı gözlemlenirken, Nişantaşı bölgesi yüzde 17, İstiklal Caddesi ise yüzde 15 ile onu takip etti.

Nişantaşı, hem ulusal hem uluslararası lüks markaların merkezi konumunda bulunurken, ünlü restoranları ve kafeleriyle de dikkat çekti.

Bağdat Caddesi, geniş yelpazede ulusal ve uluslararası markalara ev sahipliği yaparken, İstiklal Caddesi çok sayıda ulusal ve uluslararası perakendeci ile kültürel, tarihi eserler, müzeler, tiyatrolar, restoranlar ve elçilikleri barındırıyor.

İSTİKLAL KÜLTÜREL ETKİNLİKLERLE CANLANDI, KENTSEL DÖNÜŞÜM BAĞDAT CADDESİ’Nİ YAVAŞLATTI

İstanbul’un önde gelen üç alışveriş caddesinin ziyaretçi sayısına bakıldığında İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesinde artış yaşandığı, Bağdat Caddesi’nde ise düşüş gerçekleştiği belirlendi.

İstiklal Caddesi’ndeki günlük ziyaretçi sayısı, hafta içinde yüzde 2 artışla 207 bin, hafta sonunda ise yüzde 7 yükselişle 313 bin 500’e ulaştı. Caddenin yaya trafiği aylık ortalama 7,5 milyona, yıllıksa 87 milyon 90,1 milyona çıkmıştır. Özellikle kültürel etkinliklerin artışı bu trafiği aktif olarak etkiledi.

2023 yılında Nişantaşı bölgesinde ziyaretçi sayısında da artış kaydedildi. Hafta içi 78 bin olan ziyaretçi sayısı, hafta sonunda yüzde 59 artarak 153 bine ulaştı. Aylık ortalama 3,01 milyon olan ziyaretçi sayısı, yıllık bazda 36,2 milyona yükseldi. Önceki yıl bu sayı 31 milyondu.

Bağdat Caddesi ise aynı dönemde ziyaretçi sayısındaki düşüşle dikkat çekti. Cadde üzerindeki kentsel dönüşüm ve altyapı yenileme çalışmaları nedensellik gösterdi. Ortalama günlük ziyaretçi sayısı, hafta içinde yüzde 40 azalışla 87 bine, hafta sonunda ise yüzde 35 düşüşle 85 bine geriledi. Yaya trafiği aylık ortalama 2,6 milyona, yıl toplamında ise 31,4 milyona düştü.

ABDİ İPEKÇİ, DÜNYA CADDELERİ İLE YARIŞIYOR

Rapora göre, Nişantaşı bölgesindeki Abdi İpekçi Caddesi, metrekare başına 250 dolarla son 8 yılın en yüksek kira bedeline sahip cadde unvanını korudu. Bu rakamla Abdi İpekçi, Amsterdam, Prag ve Helsinki gibi önde gelen alışveriş caddelerini geride bırakmış durumda. Bunu, metrekare bazında aylık 220 dolarla İstiklal ve 150 dolarla Bağdat Caddesi izliyor.

Kentsel dönüşüm projelerinin yoğunlaştığı Bağdat Caddesi’nin modernize edilmesi ve artan erişilebilirliği sayesinde, talebin önümüzdeki dönemde daha da güçlenmesi bekleniyor.

Yüksek talep ve kira seviyeleri ile sınırlı arz gibi nedenlerden dolayı uygun yer bulmanın zorlaştığı belirtiliyor. Ancak kentsel dönüşüm projeleri arzı artırarak, gelecek yıllarda cadde mağazacılığının büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstiklal Caddesi’nde Ziyaretçi Rekoru: 90 Milyon!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.