İstanbul Büyükşehir Belediyesi, temmuz ayında gerçekleştirdiği zammın ardından, toplu ulaşıma bir zam daha talep etmek amacıyla yeni bir adım atıyor. Bu kapsamda, zam görüşmelerinin 6 Ocak 2024 tarihinde yapılacağı bildirildi. Ulaşımda yaşanan bu gelişmeler, İstanbul’daki ulaşım hizmetlerinin maliyetlerinin artmasına sebep olacak gibi görünüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma ücretlerinde %55 oranında bir zam yapılmasını istiyor. Bu talep, UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) ile yapılacak olan görüşmelerde masaya yatırılacak. Zammın kabul edilmesi durumunda, ulaşım ücretlerine ne gibi etkiler yaratacağı merakla bekleniyor.
TEMMUZ AYINDA YÜZDE 13’LÜK ZAM YAPILMIŞTI
İstanbul’daki ulaşım ücretleri üzerinde yapılan son değişiklikler, 25 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilen UKOME toplantısında %13 oranında bir zam yapılmasına karar verilmesiyle başlamıştı. Bu doğrultuda, tam basım ücreti o dönemde 17,70 TL iken, 20 TL’ye yükseltilmişti. Sadece bu zam değil, İstanbul’daki ulaşım ücretleri, sürekli artış göstermesi nedeniyle vatandaşlar arasında tartışmalara yol açıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu kez talep ettiği %55’lik zam, 26 Aralık 2023’te yapılması planlanan ancak 6 Ocak 2024 tarihine ertelenen UKOME toplantısında görüşülerek karara bağlanacak. Eğer bu zam teklifi kabul edilirse, tam basım ücreti 31 TL’ye çıkacak. Bu değişiklikle birlikte, aylık mavi kart ücretinin de 2.431,95 TL olması bekleniyor. Bu tür artışlar, İstanbul’da yaşayan insanlar için ulaşımı daha da pahalı hale getirecek.
Halk arasında toplu ulaşım zamları, ekonomik anlamda baskı yaratırken; Türkiye genelindeki enflasyonist ortam ve maliyet artışı da toplu ulaşımda fiyatların yükselmesinde bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor. Ulaşım zammı, sadece ulaşım hizmetlerini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda şehir içindeki iş yerlerinin ve günlük yaşamın giderlerini de artırabilecek potansiyele sahip.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma foldürü ile ilgili yaptığı bu zam talebi, vatandaşlar arasında büyük bir tartışma yaratacağı düşünülüyor. Çünkü son yıllarda, özellikle ulaşım masraflarının günden güne artması, vatandaşların bütçelerinde ciddi değişikliklere yol açması gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu durum, toplu taşıma kullanıcılarının, alternatif ulaşım yöntemleri aramasına sebep olabilir.
Tüm bu gelişmeler, İstanbul’daki ulaşım sisteminin geleceği ve mali yapısı hakkında derinlemesine düşünmeye sevk ediyor. Toplu ulaşımda uygulanacak bu zamların yanı sıra, şehir planlaması ve ulaşım alternatiflerinin iyileştirilmesi gibi konular da gündeme gelerek, İstanbul’un ulaşım problemlerine kalıcı çözümler üretilmesini zorunlu kılmaktadır.