The Jerusalem Post’un haberine göre, İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Türkiye’nin Suriye’deki etkisi hakkında İsrail basınına değerlendirmelerde bulundu.
Yetkili, “Eğer Suriye’de bir Türk hava üssü kurulursa bu, İsrail’in operasyon özgürlüğünü kısıtlayacaktır.” diyerek bunu, İsrail’in karşı olduğu “potansiyel bir tehdit” olarak tanımladı.
Suriye’de kontrolü elinde bulunduran İsrail, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın ülke üzerindeki işgali sonlandırmak için atacağı adımlara karşı kaygı duyduğunu ifade etti. Yetkili, “Suriye’deki hava saldırılarının engellenmemesine yönelik mesaj vermek amacıyla T4 üssünü bombaladık.” itirafında bulundu.
İsrailli güvenlik yetkilisi, Suriye lideri Şara’ya karşı güven duymadıklarını vurgulayarak, “Kısa ve uzun vadeli hedefleri var. Uzun vadedeki hedefleri ise değişmedi; o bizim düşmanımız.” şeklinde konuştu.
Şara’nın, Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmak adına çaba gösterdiğini belirten yetkili, bu konuda Türkiye’nin de Şam’a destek verdiğini ifade etti.
Haberin devamında, İsrail’in siyasi ve güvenlik yetkililerinin “Türkiye’nin Suriye’de askeri üsler kurma olasılığı” nedeniyle çeşitli güvenlik toplantıları gerçekleştirdiği hatırlatıldı.
İsrailli Milletvekili Türkiye’yi “düşman devlet” olarak tanımladı
Diğer yandan, İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Üyesi ve Dini Siyonizm Partisi Milletvekili Ohad Tal, X hesabından yaptığı bir paylaşımla Türkiye’yi hedef aldı.
Tal, “Türkiye düşman bir devlettir. Türk Büyükelçiliği derhal kapatılmalıdır.” dedi.
İsrail’in Türkiye karşısında taviz vermemesi gerektiğini savunan Tal, ülkesinin “Türkiye’nin Suriye’de varlık göstermesini engellemesi, Yunanistan ve Kıbrıs ile ittifaklarını güçlendirmesi ve ABD’nin Türkiye’ye karşı desteğini alması” gerektiğini ileri sürdü.
İsrail’in Suriye topraklarındaki işgalini genişletmesi
İsrail ordusu, 1967 yılından bu yana işgali altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde, buraya bitişik tampon bölgeyi 8 Aralık’ta işgal etti.
İsrail birlikleri, işgali tampon bölgenin ötesine taşıyarak başkent Şam’ın 20 kilometre yakınına kadar ilerledi.
1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması ile Golan Tepeleri’ndeki tampon bölge ve silahsızlandırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye’nin güneyindeki işgalin kalıcı olacağını ifade ederken, Suriye’nin egemenliğine karşıt olarak güney bölgesinin silahsızlandırılması talebinde bulundu.