İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik diploma soruşturmasında, İmamoğlu’nun avukatları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) raporu ve bu raporu hazırlayan 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu iddiaları, çeşitli ihbarlar ve YÖK tarafından hazırlanan raporlar sonrasında bu konudaki soruşturmalar derinleşti.
Diploma ile ilgili gelişmelerde gözler, İmamoğlu’nun 5 Mart 2025 tarihindeki ifadesine çevrildi. Avukatları, üniversite yatay geçişi ve diplomasına dair hazırlanan YÖK raporunun yanı sıra bu raporu hazırlayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. İmamoğlu’nun durumu, dikkatle takip ediliyor ve kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.
ÜNİVERSİTEDEN YAPILAN AÇIKLAMALAR
İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu’nun diplomasının sahte olduğu iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. Üniversitenin resmi açıklamasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gelen yazılar ve YÖK’ün raporlarının Üniversiteye ulaştığı belirtildi. Açıklamada, “Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığının 17 Şubat 2025 tarihli Araştırma Raporu’nda yer alan tespitler çerçevesinde gerekli incelemelerin yapılacağı ve sonuçların ilgili kurumlara ve kamuoyuna bildirileceği” bilgisi verildi.
ADLİ SÜREÇLER VE YÖK RAPORU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu iddialarıyla yapılan ihbarlar ve YÖK raporu üzerine resmi belgede sahtecilik suçundan soruşturma başlatmıştı. Bu kapsamda, İmamoğlu ifadesi alınmak üzere savcılığa davet edildi. Savcılık, diploma ile ilgili işlemlerin yürütülmesi için İstanbul Üniversitesi’ne yazı gönderdi ve gerektiğinde askıya alınacak süreçler hakkında bilgi talep etti.
YÖK tarafından hazırlanan raporda, İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı dönemde Kıbrıs’taki Northern Cyprus Üniversitesi (UCNC) İşletme Yönetimi İngilizce Programı’ndan 2 yıl eğitim aldığı ve genel not ortalaması 2,50 olduğu ifade edildi. Ancak, İlgilinin yatay geçiş yaptığı 1990 yılında bu üniversitenin YÖK tarafından tanınmadığı ortaya çıktı. Dolayısıyla İmamoğlu’nun yatay geçiş işlemlerinin hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldı.
YÖK Başkanlığı’nın 1988 ve 1992 tarihlerine dayanan yazılarında, Kıbrıs’taki yükseköğretim kurumları arasında yalnızca Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin tanındığı ifade edildi. Yani, UCNC’nin tanınırlığının olmadığı zamanlarda bu üniversiteden alınan eğitim ve dolayısıyla yatay geçiş işlemlerinin geçerliliği bulunmamaktadır.
HUKUKİ AÇIDAN DEĞERLENDİRMELER
Raporda ayrıca, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yapılan yatay geçiş başvuruları hakkında bilgiler yer aldı. İşletme Türkçe ve İngilizce programları için toplam 60 kişilik kontenjanın yabancı üniversitelerden gelen başvurular için artırılarak 80’e çıkarıldığı ifade edildi. 12 Eylül 1990 tarihli toplantıda, söz konusu başvuruların hukuka uygunluğu hakkında yeterli gerekçe bulunmadığı aktarıldı. Yani, belirtilen tarihlerle ilgili uyuşmazlıkların yönetmeliklere uygun bir şekilde yürütülmediği belirtildi.
Sonuç olarak, İstanbul Üniversitesi’nin açıkladığı rapor, İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili yapılan yatay