1. Haberler
  2. Yenişehir
  3. Hızlı Tren Hattı Projesi ile Ulaşımda Devrim!

Hızlı Tren Hattı Projesi ile Ulaşımda Devrim!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaşım ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattı’nda gerçekleştirdiği incelemelerde, 2002 yılından bu yana ülke içinde gerçekleştirdikleri yatırım ve projelerle çok modlu bağlantıların yanı sıra, uluslararası ulaşım projelerini de hayata geçirdiklerini belirtti.

Bakan Uraloğlu, Asya ile Avrupa arasında en kısa, en güvenli ve ekonomik demir yolu koridoru olarak tanımlanan İpek Demiryolu projesinin, bu hattın taşımacılık faaliyetlerinin etkinliğini artırma amacıyla öne çıkan uluslararası projelerden biri olduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın 30 Ekim 2017 tarihinde hizmete girmesiyle birlikte önemli bir adım atıldığını kaydeden Uraloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı, özellikle Çerkezköy-Kapıkule kesimindeki yeni güzergahı ile hem saatte 200 kilometre hız kapasitesi sunacak hem de yük taşıma kapasitesini artırarak Türkiye’nin yüksek standartlı bir demir yolu hattıyla Avrupa Birliği’ne bağlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, Uzak Asya’dan gelen trenlerin Avrupa’ya geçişindeki ilk nokta olarak İpek Demiryolu projesinin en önemli parçasını oluşturuyor.”

Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule-Çerkezköy-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nın toplam uzunluğunun yaklaşık 229 kilometre olduğunu aktardı.

Proje üç etaptan oluşmakta olup, Uraloğlu, 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy, 67 kilometrelik Çerkezköy-Ispartakule ve 8.4 kilometrelik Ispartakule-Halkalı etaplarının tamamlanmasıyla mevcut hat kapasitesinin dört kat artırılmasının ve yolcu seyahat sürelerinin 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma sürelerinin ise 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya indirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

“Kapıkule-Çerkezköy etabını 2025 sonunda tamamlamayı planlıyoruz”

Bakan Uraloğlu, projenin en uzun ilk etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Kapıkule-Çerkezköy hattının finansmanında Avrupa Birliği fonu kullandıklarını bildirdi.

Uraloğlu, projeye ilişkin detaylar vererek, “Toprak, kazı ve dolgu çalışmalarında sona yaklaştık. Toplamda 1083 metre uzunluğundaki 2 viyadüğün inşasını tamamladık, 8 aç-kapa tünelinin 6’sını bitirdik, 2’sinin çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, 32 demiryolu köprüsünden 25’ini, 52 alt geçitten 49’unu, 62 üst geçitten 48’ini ve 181 menfezden 162’sini tamamladık. Proje şu an büyük ölçüde ilerleme kaydetti. Kapıkule-Çerkezköy etabındaki çalışmalarımızı 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, Halkalı-Ispartakule etabındaki tünel açma işlemlerinin geçen yıl temmuzda başladığını hatırlattı.

Bu etapta 6.4 kilometre çift tüp TBM tüneli, 634 metre uzunluğunda 2 aç-kapa tüneli ve 1.38 kilometre açık hat ile birlikte 8.4 kilometre uzunluğunda yeni demir yolu hattının altyapı, üstyapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.

Uraloğlu, TBM kazılarında hat-1 tünelinde yüzde 96, hat-2 tünelinde ise yüzde 76 oranında ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Tamamlandığında, Ispartakule’den devam edecek 67 kilometrelik hat ile İstanbul’u mevcut Halkalı İstasyonu’ndan Çerkezköy’e bağlayacağını vurguladı.

“Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 91 milyonun üzerinde yolcu taşındı”

Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde demir yollarını geliştirme hamlelerinde devlet politikası olarak ele aldıklarını ve öncelikli sektör olarak belirlediklerini aktardı.

Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatları ekonomik ve ticari avantajlara dönüştürmek amacıyla demir yollarında yeni bir dönem başlattıklarını vurgulayarak, projelerin doğu-batı hattının yanı sıra kuzey-güney kıyıları arasında da demir yolu ulaşımının ekonomik katkı sağlamasını hedeflediklerini ifade etti. Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 91 milyonun üzerinde yolcu taşındığını da sözlerine ekledi.

Planlanan projeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Ankara merkezli yüksek hızlı tren ağı oluşturulması hedefi doğrultusunda, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının yanı sıra; Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri Hızlı Tren hatlarının yapım çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Bakan Uraloğlu, Kars-Aralık-Iğdır-Dilucu Demiryolu Projesi ve Dörtyol-Hassa Demiryolu ile Otoyol Projesi’nin ihalelerinin tamamlandığını ve yapımlarının en kısa sürede başlayacağını belirtti. Ayrıca, Delice-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı’nın ihalesinin de bu ekim ayında yapılacağını duyurdu. Hedefleri doğrultusunda, demir yolu hat uzunluğunun 28 bin kilometrenin üzerine çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı projesinin, Avrupa Birliği ile iş birliği içerisinde uzun süredir hayata geçirilmesi için çaba sarf edilen temel projelerden biri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bu hattın hizmete girmesinin Türkiye ve Avrupa’yı birbirine daha da yakınlaştıracağını belirtti. Hattın, ticari hareketliliği artırarak bölge ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.

Bakan Uraloğlu, incelemenin ardından tünel içinde basın mensuplarına teknik bilgilendirmelerde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hızlı Tren Hattı Projesi ile Ulaşımda Devrim!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir