Yılmaz, kaleme aldığı yazısında şu ifadeleri paylaştı:
Bugün sabah saatlerinde, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ali Alper Makam beni aradı. Bir önceki yazımızda Olay gazetesinin manşetinde yer alan Hamitler Uyarısı başlığıyla ilgili önemli bir görüşme gerçekleştirdik.
İlk olarak, koku sorunu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Büyükşehir’deki yönetim değişikliği öncesinde katı atık depolama alanından 11 ay boyunca gaz çıkarımı yapılmadı. Bu doğal bir sonuç olarak kokuya yol açtı. Seçim dönemi boyunca böyle bir durum düşünülmüş.”
Ardından, durumun gelişimini hatırlatarak şöyle ekledi:
“Yönetim değişiminden sonra Hamitler’deki depolama alanında, salınmadığı için biriken gazlardan yangın meydana geldi. Olumsuz durumlardan kaçınmak adına gaz çıkışı sağlamak zorunda kaldık.”
Bu sorunların sebeplerine dikkat çekerken, şunları söyledi:
“Gaz birikimi nedeniyle haziran ve temmuz aylarında, yaklaşık 40-45 gün boyunca çevrede yoğun bir koku oluştu. Bu durumu ortadan kaldırmak zorundaydık. Aksi takdirde patlama ve yangın riski söz konusu olabilirdi. Ağustos ayından itibaren farklı bir koku oluşmaya başladı. Bu konuda gereken tedbirleri alacağız.”
Ayrıca, sızıntı suyuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Çöp depolama alanındaki sızıntı sularını toplayıp doğrudan Özlüce’deki arıtma tesisine yönlendiriyoruz. Kontrollerimizi yaptık ve herhangi bir kaçak tespit edilmedi.”
Bunun yanı sıra, Hamitler ve çevresindeki kötü koku olgusunun “tesislerin kötü işletilmesine” atıfta bulundu ve ekledi:
“Maalesef, Gürsu’dan Görükle’ye kadar olan bölgede ağır bir koku sorunu var. Bu kokunun kaynağını Nilüfer Çayı ve ona akan dereler olarak belirliyoruz.”
Sonrasında, Hamitler planını ayrıntılı bir şekilde açıkladı:
İlk olarak, “Hamitler’e günlük 2 bin 700 ton çöp giriş yapmaktaydı, bunu 2 bin tona düşürdük. Bahar aylarında devreye girecek olan aktarma tesisi sayesinde bu miktar 800 ton daha azalacak.”
İkincisi, “İnegöl’deki çöp depolama tesisinin kapasitesini artırmak için bir proje hazırlıyoruz. Hamitler’e gelen çöp miktarının bir kısmını oraya aktaracağız.”
Üçüncüsü, “Orman Bölge Müdürlüğü’nden Karacabey bölgesinde bir alanda katı atık depolama tesisi inşa edebilmek üzere taleplerde bulunduk.”
Hedeflerinin ise şu olduğunu belirtti:
“Doğuda İnegöl ve batıda ise Karacabey bölgelerinde atık tesisleri inşa ederek, Hamitler’i kapatmayı planlıyoruz.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…