1. Haberler
  2. Dünya
  3. Güney Kore’de Sıkıyönetim Krizi: Yoon Görevden Alındı

Güney Kore’de Sıkıyönetim Krizi: Yoon Görevden Alındı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, uyguladığı sıkıyönetim nedeniyle azil süreci başlatılan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınmasına hükmetti. Yoon’un resmi olarak koltuğunu kaybetmesi ile birlikte, ülkenin 60 gün içinde erken seçime gitmesi bekleniyor.

Kriz, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un yetkilerinin askıya alınmasıyla sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, Yoon hakkında Ulusal Meclis tarafından alınan azil kararını 8 yargıcın oy birliği ile onayladı. Yoon’un katılmadığı duruşmada, kararın gerekçesini sunan Anayasa Mahkemesi Yargıcı Moon Hyung-bae, Yoon’un sıkıyönetim yetkisini yasal nedenlere dayanmadan kullandığını belirtti. Moon, sıkıyönetim süresince Ulusal Meclis’e askerlerin gönderilmesini hatırlatarak, Yoon’un iddia ettiği siyasi anlaşmazlıkların “Asker konuşlandırma dışında başka yollarla da çözülebileceğini” vurguladı.

“DEMOKRASİ İLKELERİNİ İHLAL ETTİ”

Yargıç Moon, Yoon’un sıkıyönetim ilan ederek “Ulusal Meclis’in meşruiyetini ihlal ettiğini” ifade etti. Moon, Yoon’un “Görevlerini yerine getirmediği ve koruması gereken insanlara karşı geldiğini” dile getirdi. Sıkıyönetim uygulamasının “halkın temel siyasi haklarına zarar verdiği” ve “hukukun üstünlüğü ile demokrasi ilkelerini ihlal ettiği” belirtildi. Yargıç, Anayasal düzen üzerindeki olumsuz etkilerin ve sanığın yasaları ihlal etmesinin sonuçlarının ciddi olduğunu ekledi.

60 GÜN İÇİNDE ERKEN SEÇİME GİDİLECEK

Uzmanlar, azil kararının onanmasının ardından ülkenin 60 gün içinde erken seçime gitmesi gerektiğini ifade ederek, seçim tarihinin en az 50 gün önceden kamuoyuna duyurulması gerektiğine dikkat çekti. Güney Kore medya kaynakları, seçimin 24 Mayıs ile 3 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmesinin muhtemel olduğunu aktardı.

YOON’UN AVUKATI: “KARAR SİYASİ”

Yoon’un avukatı Yoon Gap-geun, kararın ardından yaptığı açıklamada, sürecin başından itibaren “yasal ve adil olmadığını” savundu. “Bu durum, hukuk perspektifi açısından tamamen anlaşılmaz” diyerek, “Bunun bir siyasi karar olduğu görmek üzücü” şeklinde konuştu.

YOON’UN PARTİSİ PPP: “KARARA SAYGI DUYUYORUZ”

İktidardaki Halkın Gücü Partisi’nin (PPP) Geçici Lideri Kwon Young-se, partisi adına halktan özür dileyerek, karara saygı duyduklarını beyan etti. “Üzücü bir durum olsa da, PPP Anayasa Mahkemesi’nin kararına ciddiyetle yaklaşmakta ve alçak gönüllülükle saygı göstermekte” diyen Kwon, bu yaklaşımın “demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü korumanın bir yolu” olduğunu belirtti. Bununla birlikte, muhalefeti eleştiren Kwon, ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin (DP) Ulusal Meclis’teki “siyasi tiranlığını” engelleyemedikleri için hayal kırıklığı yaşadığını ifade etti.

DP KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI: “TARİHİ BİR GÜN”

Ana muhalefetteki DP’nin sözcüsü Cho Seung-rae, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bunun “halk için büyük bir zafer” olduğunu ifade etti. Cho, “Bugün, Anayasayı savunduğumuz bir günde demokrasiyi korumayı başardık” diyerek, halkın iradesine daha büyük bir kararlılıkla hizmet etmeye devam edeceklerini vurguladı. Ayrıca, Cho, PPP’ye ve Yoon’un destekçilerine karara saygı duyma çağrısında bulundu.

HAKKINDA AZİL SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta “Muhalefetin devlet aleyhinde faaliyetlerde bulunduğunu” iddia ederek 6 saatlik bir sıkıyönetim ilan etmişti. Ulusal Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran muhalefet ise Yoon’un görevden alınmasını öngören bir azil önergesi sunmuş ve bu önerge kabul edildiğinde azil süreci başlamıştı. Yoon, 15 Ocak’ta tutuklanarak ifade vermeye götürülen ilk Güney Kore Devlet Başkanı oldu.

52 GÜN TUTUKLU KALDIKTAN SONRA SERBEST BIRAKILMIŞTI

Yoon, hakkında yürütülen soruşturmanın “yasa dışı” olduğunu dile getirerek tutuklama kararının iptali için başvurmuştu. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, Yoon’un tutukluluğuna itirazını kabul etti ve 52 gün sonra serbest kaldı.

Yoon’un görevden alınıp alınmayacağına dair nihai kararın Anayasa Mahkemesi tarafından verileceği kamuoyuna yansımıştı. Anayasa Mahkemesi’nin Ulusal Meclis’teki azil kararını onaması durumunda ülkenin erken seçime gitmesi gerekeceği, aksi takdirde Yoon’un görevine döneceği belirtilmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Güney Kore’de Sıkıyönetim Krizi: Yoon Görevden Alındı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.