Güney Kore’de 3 Aralık 2024 tarihinde ilan edilen sıkıyönetim ile ilgili yürütülen soruşturmanın sonuçları çarpıcı bir gelişme yaşanmasına neden oldu. Ülkede Seul Batı Bölge Mahkemesi, mevcut Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında tutuklama emri çıkarıldığına dair haberler doğrulandı. Yonhap haber ajansının aktardığına göre, tutuklama emri Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü soruşturma çerçevesinde alındı.
Mahkeme, Yoon Suk Yeol’un “ayaklanma” ve “görevi kötüye kullanma” şüphesiyle yargılanması gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı. Ayrıca, soruşturmanın derinleşmesi adına Devlet Başkanı’nın resmi konutunda arama yapılması talebinin de onaylandığı belirtildi. Soruşturmacıların bu emirleri uygulamak için bir hafta süreleri bulunduğu ifade edildi.
Yoon için düzenlenen ifadeye çağrılarına 18, 25 ve 29 Aralık tarihlerinde yapılan davetler de sonuçsuz kaldı ve Yoon’un çağrıları yanıtsız bırakması üzerine mahkemeden tutuklama talep edildi. Yoon’un avukatlarından Yun Gap-geun, CIO’nun “ayaklanma” şüphesi ile soruşturma yürütme yetkisi bulunmadığını belirterek, mahkemenin kararına karşı yasal girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Tarihsel bir dönemden geçen Güney Kore’de, bir devlet başkanı için ilk kez tutuklama emri çıkarılması durumu, geniş çaplı yankılara neden oldu.
GÜNEY KORE’DE SIKIYÖNETİM İLANI
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi gerçekleştirdiği bir televizyon konuşmasında, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Ancak bu karar, parlamentonun yaptığı oylama ile kaldırılınca Yoon, geri adım atmak zorunda kaldı. Yoon, muhalefeti “hükümetin işleyişini engellemekle” suçladı ve sıkıyönetim kararının “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı” amaçladığını öne sürdü.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı yapmaları ve teyakkuzda olmaları yönünde emirler yayımladı. Öte yandan, ‘sıkıyönetim birlikleri’ olarak adlandırılan askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği haberleri geldi. Ulusal Meclis toplantısında sıkıyönetim kararının kaldırılması için yapılan önerge, 190 milletvekilinin onayı ile kabul edildi. Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetim kararının bunun ardından “hükümsüz” hale geldiği bildirisinde bulundu.
Bunun üzerine Yoon, Bakanlar Kurulu’nu topladı ve kabinenin onayı ile sıkıyönetimi sona erdirdi. Ancak ana muhalefetteki Demokrat Parti ve beş küçük muhalefet partisinin sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı bulması üzerine Yoon’un azli için Meclise sunduğu önerge, 7 Aralık’ta yapılan oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedildi. Daha sonra muhalefet partilerinin aynı gerekçeyle yaptığı ikinci önerge ise 14 Aralık’ta nitelikli çoğunlukla kabul edildi. Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemek üzere görevden geçici olarak uzaklaştırıldı ve yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten atandı.
Ulusal Meclis’te 27 Aralık’ta yapılan oylamada, devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo