1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Grip Aşısı Kış Aylarında Hayati Öneme Sahip!

Grip Aşısı Kış Aylarında Hayati Öneme Sahip!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Aile Hekimliği Uzmanı Uzm. Dr. Yavuz Mengüç, influenza virüsü (grip) konusunda toplumun bilgilendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte grip aşısının önemine dikkat çeken Mengüç, her yıl grip aşısı yaptırmanın hayat kurtarıcı etkisini vurgulamaktadır.

“Grip, her yıl tüm dünyada 250-500 bin insanın ölümüne sebep oluyor”

Dr. Yavuz Mengüç, grip aşısının influenza virüsüne karşı yapıldığını belirtti. Grip, her yıl dünya genelinde 3-5 milyon insanın hastalanmasına ve 250-500 bin kişinin ölmesine neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip virüsü, her yıl yapısal değişiklikler gösterdiğinden bağışıklık sistemi üzerinde kalıcı etkiler yaratmaz. Bu nedenle, grip aşısının her yıl tekrarlanması gereklidir. Özellikle kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üzerindeki bireyler, gebeler, ve çocuklar risk grubundadır. Bu risk gruplarındaki kişilerin korunması, her yıl grip aşısı yaptırarak sağlanabilir.

“Virüs damlacık yoluyla bulaştığı için hasta olan kişi öksürük veya hapşırık yoluyla hastalığı yayabilir”

Mengüç, grip virüsünün damlacık yoluyla bulaşmasından bahsederek, hastaların öksürük veya hapşırık yoluyla hastalığı başkalarına yayabileceğini ifade etti. Kış aylarında grip vakalarının arttığına dikkat çeken uzman, bu durumun sonucunda hastaneye yatışların ve ölüm oranlarının yükseldiğini belirtti. Bu nedenle, grip aşısının her yıl ekim-kasım ayları arasında yapılması gerektiğini vurguladı.

“Hiçbir rahatsızlığı olmayan kişiler bile her yıl grip aşısını yaptırmalıdır”

Çocukların 6 aydan itibaren aşılanması gerektiğini ve daha önce aşılama yapılmamış 8 yaş altındaki çocukların, aşıyı 4 hafta arayla iki doz halinde alması gerektiğini belirten Mengüç, Türkiye’de ekim ayı itibarıyla Sağlık Bakanlığı tarafından aşıların ücretsiz olarak risk gruplarına uygulanmakta olduğunu ifade etti. Riski olmayan bireylerin de grip aşısını yaptırmasının önemli olduğunu belirten uzman, bu sayede toplumda yaygın bir bağışıklığın sağlanacağını söyledi.

“Virüs, her yıl yapısında küçük değişiklikler göstererek farklı virüs türleriyle enfeksiyona yol açar”

Covid-19 döneminde maske kullanımının artması nedeniyle grip vakalarının düştüğüne dikkat çeken Dr. Mengüç, toplumsal farkındalığın azalmasıyla birlikte grip vakalarında geçtiğimiz yıl artış gözlemlendiğini söyledi. Grip virüsü, her yıl yapısında değişiklikler gösterdiğinden farklı türlerle enfeksiyona neden olur. Her 20-30 yılda bir büyük değişikliklerin yaşanması durumunda ise dünya genelinde pandemilere yol açabilir. 2009 yılındaki domuz gribi pandemisi bu duruma örnek oluşturuyor.

“Gripten korunmada en önemli yöntem bireysel tedbirlerdir”

Gripten korunma yöntemlerine dikkat çeken Uzm. Dr. Yavuz Mengüç, bireysel tedbirlerin önemine değinerek el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hasta olan kişilerin maske takması gerektiğini ve hapşırırken veya öksürürken dirseğine yönelmesi gerektiğini belirtti. Mendil kullanımının artması, öksürük ve hapşırık durumlarında çevredekilere bulaşmanın önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

“Mevcut grip aşısı inaktif olduğu için herhangi bir hastalığa yol açma riski yoktur”

Dr. Yavuz Mengüç, grip aşısının sağlık açısından güvenli olduğunu ifade ederek, mevcut

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Grip Aşısı Kış Aylarında Hayati Öneme Sahip!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir