Hattat Savaş Çevik, geleneksel sanatın modern bir içerik ile buluşmasının önemine dikkat çekerek, “Bu sergiler, hat sanatının geniş kitlelere yayılmasında son derece önemli bir hizmet.” ifadeleriyle Albayrak Grubu’nun öncülüğünde düzenlenen etkinliklerin detaylarını paylaştı. Sanatın halk arasında yayılmasını sağlamak amacıyla yaratılan 12 hüsnühat sanat eseri, özel olarak hazırlanarak bir takvim formatında sunuluyor.
Bu eserler, Tunus’tan Berlin’e, Van’dan Bursa’ya uzanan bir coğrafyada, toplamda üç kıtada sanatseverlerle buluşacak. “Kelime-i Tevhid”, “İman Ayetleri”, “Selam Ayetleri” ve “Besmele-i Şerif” temaları altında sergilenecek olan bu eserler, özellikle 2025 yılına ait olan “Adalet” teması ile Müslümanların yaşadığı zulüme dikkat çekmek için kurgulandı. Eserlerin tanıtımı 9 Ocak’ta İstanbul’dan başlayarak Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve denizaşırı ülkelerde devam edecek.
“SON DERECE YETENEKLİ GENÇLER YETİŞİYOR”
Hattat Savaş Çevik, Albayrak Grubu’nun 11 yıllık süreçteki başarılı çalışmalarını değerlendirerek, sanatın sürekli bir gelişim içinde olduğunu vurguladı. Ayrıca, takvim projesinin insanlara sanatı daha yakından tanıma fırsatı sunduğunu belirten Çevik, “Bu sergiler, hat sanatının geniş kitlelere yayılmasında son derece önemli bir hizmet. Bu açıdan çok değerli buluyorum,” şeklinde konuştu.
Çevik, hüsnühat sanatına yenilikçi bir yaklaşım getirdiğini ve üç boyutlu tasarımlar oluşturarak, “1972 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde grafiker olarak eğitim aldım. Yazı ve tipografi dersleri aldığım dönemde hat sanatına yönelmeye başladım,” diyerek sanat yolculuğunu özetledi. Eski ve modern anlayışları birleştirerek, “makili” yazı üzerinde çalıştı ve yeni bir kompozisyon biçimi olan “muttasıl makili”yi geliştirdi. Bu çalışma, hat sanatının üç boyutluluğunu ön plana çıkardı.
Çevik, “Son yıllarda gençlerin hat sanatına olan ilgisinin arttığını görmekteyiz. 20-30 yıl önce kaygı duyduğumuz ‘Hat sanatı kaybolacak mı?’ sorusu artık geçerli değil,” ifadeleriyle genç yeteneklerden umutlu olduğunu belirtti.
“YENİ SANATKARLARIN YANINDA YENİ YAZI TÜRLERİ DE ORTAYA ÇIKTI”
Hattat İbrahim Şengül ise hat sanatına olan merakının çocukken başlamış olduğunu, güzel kalemlerdeki tutkusunun sonunda onu hat sanatına yönlendirdiğini ifade etti. Şengül, hat sanatı ile ilgili eserleri araştırarak, ustalarına ulaşma şansı bulduğunu belirtirken, farklı hattatların eserlerinin her yıl sergide yer aldığını ve bu durumun sektördeki yenilikleri teşvik ettiğini vurguladı.
Geleneksel ve modern eserlerin iç içe geçtiği hat sanatının günümüzde yeniden popüler hale geldiğini belirten Şengül, İstanbul’un çeşitli bölgelerindeki kurslara ilginin yoğun olduğunu ve bu durumun genç yeteneklerin yetişmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.
SERGİ TÜRKİYE’DEN SONRA SOMALİ’DEN BERLİN’E BİRÇOK ÜLKEYİ GEZECEK
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri, her yıl farklı temalar ile gerçekleştirilen serginin bu yıl 11. kez düzenlendiğini ve