1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Gazetecilerin Yüzde 55’i Gazze’de Hayatını Kaybetti

Gazetecilerin Yüzde 55’i Gazze’de Hayatını Kaybetti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2024 yılı itibarıyla 104 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü raporladı ve bu ölümlerin yarısından fazlasının Gazze’de meydana geldiğini belirtti. Brüksel merkezli IFJ tarafından hazırlanan rapora göre, 2024 yılında yaşanan 55 ölümle Gazze, gazeteciler için “en tehlikeli yerlerden biri” olarak tanımlanmıştır.

1 Ocak 2024 tarihinden bu yana dünya genelinde 12’si kadın olmak üzere toplam 104 medya çalışanı hayatını kaybetmiştir. IFJ, 1990 yılından bu yana düzenli olarak güncellediği öldürülen gazeteciler listesine bakıldığında, bu yılın “en ölümcül ikinci yıl” olduğu bilgisi paylaşılmıştır. Bu durum, basın özgürlüğü açısından alarm verici bir tablo çizmektedir.

EN FAZLA ÖLÜM SALDIRILARIN SÜRDÜĞÜ ORTA DOĞU’DA

Orta Doğu, medya çalışanlarının en fazla yaşamını yitirdiği bölge olarak öne çıkmakta, bu yıl raporlanan 66 ölümle bu durum daha da belirgin hale gelmektedir. Özellikle İsrail’in sürdürdüğü saldırılar sonucunda Gazze ve Lübnan’da toplamda 55 Filistinli, 6 Lübnanlı ve 1 Suriyeli medya çalışanı hayatını kaybetmiştir.

Raporda, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan savaşın ardından öldürülen Filistinli gazeteci sayısının 138’e ulaştığı belirtilmiştir. Bu veriler, Filistin’in modern gazetecilik tarihinin en tehlikeli ülkeleri arasında Irak, Filipinler ve Meksika’dan sonra yer aldığını göstermektedir. Orta Doğu’yu, 20 ölümle Asya-Pasifik, 8 ölümle Afrika, 6 ölümle Amerika ve 4 ölümle Avrupa izlemiştir.

Ayrıca, dünya genelinde 520 gazetecinin hapiste olduğu kaydedilmiş, bu durum önceki yıllara kıyasla önemli bir artış göstermektedir. IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, küresel ölçekte artan “otoriter eğilimlerin” basın özgürlüğü üzerindeki etkilerini vurguladı ve Birleşmiş Milletler’e gazetecilerin korunması için bağlayıcı bir sözleşme kabul etme çağrısında bulundu.

Bellanger, “Bu üzücü rakamlar, basın özgürlüğünün ne kadar kırılgan olduğu ve gazetecilik mesleğinin ne derece riskli ve tehlikeli olduğu gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkarmaktadır. Dünyanın dört bir yanında otoriter rejimlerin yaygınlaştığı bu dönemde, halkın bilgiye olan ihtiyacı son derece gerçektir. Mesleğimizin geleceği adına daha fazla ihtiyat gerekmektedir,” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gazetecilerin Yüzde 55’i Gazze’de Hayatını Kaybetti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir