1. Haberler
  2. Bursa Gündem
  3. Fitch, Küresel Büyüme Tahminini Düşürdü!

Fitch, Küresel Büyüme Tahminini Düşürdü!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ticaret savaşlarındaki ciddi tırmanış nedeniyle ekonomik büyüme tahminlerini düşürdüğünü duyurarak, bu yıl küresel ekonominin %1,9 büyüyeceğini öngördü. Fitch, daha önce açıkladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporu için özel bir güncelleme paylaştı.

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, küresel ticaret savaşlarının dünya büyümesine olan etkisinin oldukça olumsuz olduğu belirtildi ve tahminlerin keskin bir biçimde aşağı yönlü revize edildiği ifade edildi.

Ayrıca, ABD’nin 2025 yıllık büyümesinin %1,2 seviyesinde kalmasının beklendiği, fakat büyümenin yıl boyunca yavaşlayarak dördüncü çeyrekte yalnızca %0,4 seviyesine düşmesinin öngörüldüğü vurgulandı.

Çin’in büyümesinin bu yıl ve gelecek yıl %4’ün altına inmesi beklenirken, Avro Bölgesi’nin büyüme tahmininin de %1’in oldukça altında kalacağı belirtildi.

Dünya genelinde ekonomik büyümenin %1,9 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmekte olup, bu oran Kovid-19 pandemisi hariç tutulduğunda 2009’dan bu yana en zayıf büyüme olarak kaydedileceği ifade edildi.

Fitch’in önceki ay yayımladığı raporda, küresel ekonomik büyüme tahmini %2,3 seviyesindeydi.

ABD İÇİN ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 4’ÜN ÜZERİNE ÇIKARILDI

Açıklamada, ABD’nin “Kurtuluş Günü” tarifelerinin beklenenden çok daha kötü olduğu ve ek tarifelerin 90 gün süreyle askıya alındığı hatırlatıldı. Ayrıca, Çin ve ABD arasında yürütülen karşılıklı misillemelerin tarife oranlarını %100’ün üzerine çıkardığına dikkat çekildi.

ABD’nin efektif tarife oranı, mart ayındaki tahminlerin üzerine çıkarak ülkenin ticaret politikasını tahmin etmeyi zorlaştırdı. Tarife artışının, ABD-Çin ticaret akışını önemli ölçüde etkileyeceği ifade edildi.

Ayrıca, ABD’ye yönelik enflasyon tahmininin %4’ün üzerine revize edildiği, büyük politika belirsizliğinin iş dünyasının yatırım beklentilerini olumsuz etkilediği kaydedildi.

“ECB’DEN VE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARDAN DAHA DERİN FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUZ”

Açıklamada, Çin ekonomisinin geçen yıl beklenenden daha hızlı büyüdüğü, ancak net ticaretin büyümenin üçte birini oluşturduğu ve büyümenin keskin bir şekilde yavaşlayacağı dile getirildi.

Gelecek 18 ay içinde ABD’nin gümrük vergisi gelirlerinin bir kısmının vergi indirimleri de dahil olmak üzere ABD ekonomisine geri dönmesi beklenirken, dünyanın en büyük iki ekonomisinin yavaşlamasının etkilerinin geniş bir alanı etkileyeceği belirtildi.

Açıklamada, kötüleşen büyüme görünümüne rağmen ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gitmeden önce dördüncü çeyreği bekleyeceği vurgulandı. ABD hanehalkının orta vadeli enflasyon beklentilerinde son iki ayda büyük bir artış yaşandığı kaydedilirken, “ABD dolarındaki zayıflama, diğer merkez bankalarına gevşeme için daha fazla alan sağladı,” ifadesi yer aldı.

Ayrıca, düşük emtia fiyatlarının, büyüme yavaşladıkça ABD dışında parasal gevşemenin daha hızlı olmasına yardımcı olacağına dikkat çekildi. 2025 yılına ait Brent petrol fiyatı tahmimi ise 5 dolar azaltılarak 65 dolara çekildi.

BÜYÜME TAHMİNLERİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

Fitch’in mart ayında yayımladığı raporda, bu yıl ABD’nin %1,7, Avro Bölgesi’nin %0,7, Çin’in ise %4,4 büyüyeceği öngörülmüştü.

Yenilenen raporda, bu yıl için tahmin edilen büyüme oranları ABD için %1,2, Avro Bölgesi için %0,6 ve Çin için %3,9 olarak güncellendi.

Büyüme beklentileri bunu takiben Japonya için %0,8 ve Birleşik Krallık için %1 olarak ifade edildi.

Türkiye ekonomik tahminlerine dair bilgiler de bu raporda yer aldı; ülkenin büyüme tahmininin bu yıl için %2,5 ve gelecek yıl için %3,5 olduğu aktarıldı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fitch, Küresel Büyüme Tahminini Düşürdü!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.