Nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklama dosyasının mağdur vekili olan Avukat Burak Temizer, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunu incelerken sanık Ebru T.’nin hesap hareketlerine dikkat çekti. Av. Temizer, sanığın hesabında ‘150, 200, 250, 300 TL’ gibi işlem tutarlarının yanı sıra, ‘fal’, ‘fal için’, ‘okuma bedeli’, ‘fal ücreti’, ‘fal bedeli’ gibi açıklamaların yer aldığını tespit etti. Bu bulgularının ardından Ebru T. hakkında 677 sayılı kanuna dayanarak falcılık suçundan cezalandırma talebiyle savcılığa şikayette bulundu.
İddianame düzenlendi ve kamu davası açıldıktan sonra İstanbul Anadolu 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi yargılama sürecine başladı. 1925 yılından bu yana yürürlükte olan 677 sayılı kanun çerçevesinde mahkeme, para karşılığı fal bakmayı suçlu buldu ve sanığa 3 ay hapis cezası verdi. Verilen hapis cezasının hükmünün açıklanması geri bırakılmadı. Daha önce nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklamaktan 10 yıl 6 ay kesinleşmiş cezası bulunan Ebru T.’nin kayıtlarına falcılık suçundan dolayı 3 ay hapis cezası işlendi.
‘KANUNLARIMIZA GÖRE FALCILIK SUÇ, CEZASI 3 AYDAN BAŞLIYOR’
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Av. Burak Temizer, halihazırda falcılığın hukuken bir suç olduğunu dile getirdi. 677 sayılı kanunun, 1925’ten beri yürürlükte olduğunu belirten Temizer, bu yasaların anayasanın 174’üncü maddesi kapsamında incilap kanunları arasında yer aldığını ifade etti. Falcılığın, para karşılığı yapılan bir işlem olarak suç sayıldığını vurgulayan Temizer, hapis cezasının 3 ay ile başladığını ve bu cezanın para cezasına çevrilemeyeceğini dile getirdi.
Av. Temizer, şu şekilde konuştu: “Hukukçu olarak belirtmek isterim ki, MASAK raporundaki para hareketleri, sanıklardan birinin falcılık üzerinden para kazandığını ortaya koydu. Şikayet dilekçesi oluştururak, durumu savcılığa bildirdik. İddianame düzenlendi ve kamu davası açıldı. Mahkeme, sanığın fal cümleleriyle işlem gerçekleştirdiğinde, bu eylemin suç olduğunu kabul etti.”
‘ADLİ SİCİL SABIKA KAYDINA İŞLER’
677 sayılı kanunun üç maddeden oluştuğunu belirten Av. Temizer, bu yasanın yalnızca para karşılığı fal bakmanın değil, aynı zamanda falcılıkla iştigal etmenin de suç olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Falcılık nedeniyle verilen 3 ay hapis cezasının, sanığın mevcut sabıka kaydına işleneceğini açıkladı.
‘ÇOĞU HUKUKÇUNUN AZ BİLDİĞİ BİR KANUN FAKAT HALA YÜRÜRLÜKTE’
Temizer, “Sanık yalnızca falcılıktan ceza almadı, aynı zamanda nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklama suçlarından yetkililer tarafından aranan bir kişi. Bu durumda, falcılık ile ilişkili suçlar, sanığın sabıka kaydına eklenmiş oldu. Falcılık, aynı zamanda Türkiye’de ceza gerektiren bir eylemdir.” ifadelerini kullandı.
‘GÜRCİSTAN’DA DERDEST OLDUĞUNU BİLİYORUZ’
Sanığın diğer dosyaları hakkında daha fazla bilgi vermekten kaçınan Av. Temizer, sanığın şu anda Gürcistan’da bulunduğunu, kırmızı bültenle arandığını ve iade işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Türkiye’de cezalarını çekmeleri için sanığın kısa süre içinde ülkeye döneceği düşüncesinde olduğunu ifade etti.