Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’daki Hz. Ali Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
BM’nin olması gereken yapısı hakkında tavsiyelerinin ne olduğu sorulan Erdoğan, şunları söyledi:
“Her şeyden önce ‘Dünya beşten büyüktür.’ derken bizim ısrarla üzerinde durduğumuz konu 5 daimi üye ve bunun yanında biliyorsunuz 15 geçici üye. Bu daimi üyelerin konumu, iki dudak arasında her kararı rahatlıkla onlar verebiliyor. 15 geçici üyenin ise burada herhangi bir tesiri söz konusu değil ve bu 5 daimi üye şu an itibarıyla dünyayı adeta yöneten, idare eden ülkeler konumunda. Dolayısıyla burada şu anda Japonya, Çin, bizler, Almanya vesaire gibi üyeler her ne kadar daimi üye olma teşebbüsü varsa da şu an itibarıyla daimi üye olamadıkları için herhangi bir tesirleri de söz konusu değil. Şu anda Türkiye olarak biz de daimi üye olmanın gayreti içindeyiz ama şu ana kadar aldığımız bir netice yok ve daimi üyelerin de bizleri daimi üye yapma gibi bir hesapları yok. 15 geçici üyenin zaten hiçbir bu noktada yapacağı bir iş söz konusu değil.”
Miçotakis ve Paşinyan’la BM’deki temasları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere gittiği ABD’nin New York kentinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüşmesindeki konu başlıkları ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın yapılacağı tarihin sorulması üzerine, şöyle konuştu:
“Önümüzdeki yılın başında bu Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nı yapacağız. Şu anda benim büyükelçi konumunda Çağatay (Erciyes) Bey muhatabıyla görüşmelerini sürdürüyor. Muhatabıyla yaptığı görüşmeler neticesinde de önümüzdeki yılın başında büyük ihtimalle bir araya gelme durumumuz olacak. O bir araya gelişimizde de bu konuyu masaya yatıracağız. Ağırlıklı olarak gerek bu Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı gerekse bu Ege’deki yaşanan bazı malum sıkıntılar ve bu konuları da sayın başbakan masaya yatıracağını ve bu sorunu da çözeceğini bizlere ifade etti.”
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la New York’taki görüşmesi hatırlatılan Erdoğan, “Daha çok tabi Paşinyan’la olan görüşmede öne çıkan Azerbaycan-Ermenistan arasındaki yaşanan sıkıntılardı ve bu konularda Paşinyan’ın olumlu yaklaşım içerisinde olduğunu gördüm. Temennimiz odur ki bu yaklaşımı bir araya gelmek suretiyle çözmektir. Bu konuyla Azerbaycan’ın da anlayış içerisinde olduğunu biliyorum. Bu iki ülke, bu yaklaşımı ortaya koyarak bu sorunu inşallah çözerler.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’daki Hz. Ali Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin BM’nin gerekli yapısı hakkında sorduğu soruya yanıt veren Erdoğan, “Öncelikle, ‘Dünya beşten büyüktür’ ifadesinin altını çizmek istiyorum. Burada üzerinde durduğumuz en önemli konu, 5 daimi üyenin durumudur. Aynı zamanda 15 geçici üye bulunuyor. Bu daimi üyeler, tüm kararlarda etkili olup, istediklerini belirleyebiliyor. Geçici üyelerin ise bu süreçte herhangi bir etkisi yok. Şu an bu beş daimi üye, dünya genelinde siyasi ve ekonomik anlamda yönetime hâkim durumda. Japonya, Çin ve Almanya gibi ülkeler daimi üye olma iddiasında bulunsa da, şu aşamada bu mümkün görünmüyor. Türkiye olarak biz de bu konuda gayretlerimizi sürdürüyoruz ancak daimi üye olma yolunda bir gelişme kaydetmiş değiliz. Ayrıca, mevcut daimi üyelerin de bizim daimi üye olmamız yönünde bir tavrı yok” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere gittiği New York’ta Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşmeye yönelik konu başlıklarını aktardı. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın tarihine dair soruya da yanıt veren Erdoğan, “Önümüzdeki yılın başında bu toplantıyı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Büyükelçim Çağatay Erciyes, muhataplarıyla görüşmelerine devam ediyor. Bu görüşmeler neticesinde, büyük ihtimalle bir araya gelip bu konuları masaya yatıracağız. Özellikle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı ve Ege’de yaşanan sorunların ele alınması konusunda Başbakan Miçotakis ile birlikte adım atacağımızı düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile New York’ta yaptığı görüşmeye de değinen Erdoğan, “Bu görüşmede öncelikli olarak Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunlar öne çıktı. Paşinyan’ın bu konulara olumlu yaklaşım gösterdiğini gördüm. Temennimiz, bu yaklaşım sayesinde sorunların çözülmesidir. Azerbaycan’ın da bu süreçte anlayışlı olduğunu biliyorum. Bu iki ülkenin, işbirliğiyle çözüm yoluna gitmelerini umuyorum” şeklinde konuştu.