Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), depolamalı rüzgar enerjisi santrali (RES) ve güneş enerjisi santrali (GES) ön lisans başvuruları ile ilgili ortaya atılan iddialara ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Kurum, “EPDK’nın bir gecede yönetmelik çıkardığı ve kimsenin haberi olmadan ön lisans dağıttığı” yönündeki iddialara yanıt verdi. Yapılan açıklamada, EPDK’nın bir gecede yönetmelik çıkarması ve bunu Resmi Gazete’de yayımlatarak yürürlüğe sokmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Bunun, mevcut yasalar ve ilgili mevzuat ile çeliştiği belirtildi.
Açıklamada, depolamalı RES ve GES ön lisans sürecinin 5 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren bir kanunla kuruma verilmesi ile başladığı ifade edildi. Bu kanunun temel amacının, emre amade olmayan rüzgar ve güneş kaynaklı üretilen elektriğin depolanarak sisteme entegre edilmesi olduğu kaydedildi. EPDK, ilgili kanunla birlikte ihale ve yarışma yapılmadan, ölçüm zorunluluğu olmadan ön lisans süreçlerinin yürütüldüğünü duyurdu.
Ön lisans başvurularının alınmasından tam 4 ay önce sürecin resmiyet kazanmasının tüm Türkiye’de duyurulduğu aktarıldı. EPDK, ilgili konunun teknik detaylarını içeren bir taslağın, ön lisans başvurularından 2 ay önce kamuoyu görüşüne açıldığını belirtti. Taslağa, enerji sektörünü takip eden ve ilgili olan herkesin görüşlerinin alındığı ifade edildi. Sürecin tamamen şeffaf bir biçimde ilerlediği vurgulandı.
Açıklamada, kamuoyunun katkısıyla son şekli verilen yönetmeliğin EPDK tarafından görüşülüp kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edildi. Ayrıca, 19 Kasım 2022 tarihinden 28 Eylül 2023 tarihine kadar EPDK’ya toplam 5 bin 968 başvuru yapıldığı, bu başvuruların yaklaşık 1500 farklı şirket tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Kurum, bu başvuruları titizlikle değerlendirerek hazırlıklarını tamamlayan 263 şirkete toplamda 663 ön lisans verdiğini kaydetti.
Bunların yanı sıra, belirtilen açıklamada, ön lisans başvuru sürecinin Mayıs 2019’dan bu yana çevrimiçi olarak yapıldığı ve bunun sektör oyuncuları tarafından bilindiği ifade edildi. EPDK, ön lisans sürecinde talep edilen belgelerin 10 yılı aşkın bir süredir kurumun internet sitesinde mevcut olduğunu vurgulayarak, bu süreçte ayrım yapılmadığı ve bütün başvuruların sıralı bir şekilde kabul edildiğini belirtti.
EPDK’nın açıklamasında, 5 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren kanun kapsamında depolamalı RES ve GES yatırımları için ön lisans sürecinin, enerji alanındaki belirli yasal çerçeveler içerisinde yürütüldüğünün altı çizildi. Ayrıca, ülkenin kurulu gücünün sadece yarısı kadar elektrik tüketebildiği yönündeki iddiaya da değinildi. EPDK, bu tür bir karşılaştırmanın kötü niyetli bir yaklaşım olduğunu belirterek, enerji alanındaki cehaleti ortaya koyduğunu ifade etti.
Son olarak, açıklamada, EPDK’nın 6 dolar-sentlik lisans tarifesi kapsamında ön lisans dağıttığına dair iddialar bulunduğu ancak bunun EPDK tarafından belirlenmediği vurgulandı. İlgili düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlendiği ve EPDK’nın alım garantisi verme yetkisinin bulunmadığı belirtildi. Bu nedenle, EPDK’nın başkanı ve yöneticileri aleyhine yöneltilen iddialara karşı hukuki süreç başlatıldığı duyuruldu.