Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son günlerde meydana gelen enflasyon beklentilerindeki dalgalanmalara rağmen, enflasyonun düşüş sürecinin devam edeceğini ve hedef aralığında kalacağını vurguladı.
Şimşek, Sapanca’da gerçekleştirilen Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ndeki video bağlantılı konuşmasında, “Son 10 aydır enflasyon düşüş gösteriyor ve bu eğilim devam edecek. Piyasada son zamanlarda yaşanan dalgalanmalar, beklentileri kısa vadede etkileyebilir. Fakat hedeflediğimiz aralıkta kalacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
TCMB’nin gerçekleştirilen faiz artırımı sonrasında açıklamalarda bulunan Şimşek, iç talepteki zayıf seyrin döviz kurundaki geçişkenliğin düşük olmasına neden olacağını belirtti. “Son dönemde yaşanan dalgalanmalara rağmen, beklentiler kısa bir sürede bozulmuş olabilir. Ancak hedef aralığında kalacağımızı düşünüyoruz. Lirada sınırlı bir değer kaybı söz konusu, ama iç talep zayıf olduğu için kur geçişkenliğinin de düşük seviyelerde kalmasını öngörüyoruz” diye ekledi.
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türk Lirası’nın keskin bir değer kaybı yaşadığına dikkat çekilirken, TCMB’nin döviz satışı ile kayıpların azaldığı belirtildi. Mart ayında TL, dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetti. Ekonomistler, bu değer kaybının Nisan ve Mayıs aylarında enflasyon üzerinde etkili olacağına işaret ediyor.
Şimşek, petrol fiyatları ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın enflasyonu düşürücü yönde etkili olduğunu da ifade etti.
Ekonominin cari açık vermeden büyüyebilme potansiyeline yaklaştığını, ancak hala alınması gereken bazı önlemler olduğunu anlatan Şimşek, “Artık ılımlı bir büyüme ortamında cari açık vermeden büyüyebilme eşiğine gelmiş durumdayız. Ancak bu süreçte atmamız gereken adımlar mevcut. Piyasalardaki son gelişmeler, özellikle petrol fiyatlarındaki düşüş, program hedeflerinin altında bir cari açığı işaret ediyor” dedi.
Ticaret savaşı nedeniyle küresel piyasalardaki dalgalanmalara da değinen Şimşek, bu tür dalgalanmaların ekonomide geçici bir yavaşlamaya yol açabileceğini sözlerine ekledi.