Karahan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Washington’da düzenlenen yıllık toplantıları çerçevesinde “Türkiye’de Enflasyon Görünümü” konulu bir sunum yaptı.
Sunumda, “Dezenflasyon süreci doğru yolda ilerliyor. Temel enflasyon trendi gerilemeye devam ediyor.” ifadelerini kullanan Karahan, hizmet enflasyonu ile yönetilen fiyatların dezenflasyon sürecinin hızını sınırlayıcı etkiler yarattığını belirtti.
Karahan, geçmişteki endekslemelerin hizmet enflasyonunu artıran unsurlar arasında yer aldığını vurguladı.
Ayrıca, öncü göstergelerin kira enflasyonunda aşağı yönlü bir eğilim ortaya koyduğunu ifade eden Karahan, şirketlerin fiyatlama davranışlarının olumlu yönde gelişmeye devam ettiğini aktardı.
Fiyat değişimlerinin meydana gelme olasılığının azaldığını bildiren Karahan, reel sektörün enflasyon beklentilerinin iyileşme gösterdiğini belirtti.
Ekonomik aktivitenin yavaşladığına dikkat çeken Karahan, iç talebin de bu yavaşlama sürecini sürdürdüğünü kaydetti.
12 aylık enflasyon beklentelerinin gerilemeye devam ettiğini dile getiren Karahan, bu durumun ekonomik dengelere katkı sağladığını ifade etti.
Türk lirası mevduatının artış göstermeye devam ettiğini belirten Karahan, Türk lirasına geçişin yüksek olmasının kur korumalı mevduat (KKM) hesapları üzerinde düşüş etkisi yarattığını söyledi.
Kredi faizlerindeki düşüşün enflasyon beklentilerinde olumlu bir etki yarattığını vurgulayan Karahan, döviz rezervlerinde de hızlı bir artış yaşandığını aktardı.