Geçen hafta, emtia piyasalarında siyasi ve jeopolitik belirsizlikler belirgin olarak hissedildi. Yatırımcılar, ABD’de yeni yönetimin alacağı kararların etkilerine odaklanmış durumda. Dünya genelinde enflasyon ile mücadele devam ederken, piyasalarda artan resesyon ve enflasyon çelişkisi, fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.
ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın atacağı adımlar, özellikle Çin ile olan ticaret ilişkileri açısından büyük bir merak konusu oldu. Ticaret ortaklarıyla yaşanabilecek olası sorunlar, risk algısını daha da artıran bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) yıl boyunca sadece iki faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Önümüzdeki hafta açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında, Fed’in geleceğe yönelik politikalarına dair ipuçları aranacak.
Bu bağlamda, dolar endeksi geçen hafta 109,1 seviyesine çıkarak Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Güçlü bir doların, birçok varlığın alternatif maliyetini etkilemesi bekleniyor. Bununla birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzdesi 4,60 seviyesinde sabitlendi. İlginç bir gelişme olarak, değerli metaller dolardaki artışa rağmen haftalık bazda değer kazandı.
Analistler, doların değer kazanmasının değerli metallerin maliyetlerini yükseltmesine rağmen, siyasi belirsizliklerin güvenli liman arayışını artırdığına dikkat çekiyor. Hong Kong Nüfus Sayımı ve İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre, Çin’in Hong Kong üzerinden yaptığı net altın ithalatı, Kasım ayında Ekim ayına kıyasla iki kat artarak, son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Kasım ayında net 33 bin 74 ton altın ithal eden Çin, Ekim ayındaki 15 bin 414 tonluk ithalatını %115 artırmış oldu.
Bu gelişmeler ışığında, ons bazındaki değerler geçen hafta altında %0,6, gümüşte %0,8, paladyumda %1,3 ve platinde %2,1 oranında artış gösterdi. Baz metaller ise, Endonezya ve Çin’den gelen haberlerden etkilendi. Madencilik şirketi PT Freeport Indonesia, şirketin yeni Manyar izabe tesisinin tam kapasite ile faaliyete geçmesi için Endonezya hükümeti ile görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Öte yandan, Çin Ticaret Bakanlığı’nın pil bileşenleri üretiminde kullanılan bazı teknolojilere getirilen ihracat kısıtlamaları önerisi, kritik mineralleri hedef alan yasakların son halkası olabileceği yorumlarına neden oldu.
Tezgah üstü piyasalarda, baz metallerde geçen hafta fiyatlar libres bazında bakıldığında bakırda %1,1, alüminyumda %2,3, nikelde %0,4 ve çinkoda %4,2 azalış yaşanırken, kurşunda %1,1 artış gerçekleşti.
RUSYA’NIN AVRUPA’YA GAZ İHRACATI DURDU
Yeni yılın başlangıcıyla birlikte, Ukrayna’dan geçen eski Sovyet boru hatları aracılığıyla Rus doğal gaz ihracatı durdu. Bu durum, Rusya’nın Avrupa enerji piyasalarındaki hakimiyetinin sona erdiği anlamına gelebilir. Moldova Başbakanı Dorin Recean, Rus gazının kesilmesi ile fabrikaların kapatılması ve elektrik kesintileri yaşandığını belirtti.
İtalya Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, Avrupa Birliği’nin enerji fiyatlarındaki olası yükseklikleri engellemek için gaz fiyatlarına acil durum tavanı getirmesi gerektiğini vurguladı. ABD’de ise Ulusal Hava Durumu Servisi, yoğun kar fırtınaları ve tehlikeli hava koşulları ile mücadele