Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) gerçekleşen ‘Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü’ panelinde Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi olarak önemli bir konuşma yaptı. Panele Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Pencap Eyaleti Başbakanı Maryam Nawaz Sharif, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut M. Özdil, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Jeffrey Sachs ve UNICEF Eğitim ve Ergen Gelişimi Küresel Direktörü Pia Rebello Britto gibi isimler katıldı. Panelin başlangıcında Mahmut M. Özdil, 55 ülkede 583 eğitim kurumunda, farklı inanç ve kökenlerden gelen 70 binden fazla öğrenciye eğitim verdiklerini aktararak, “Biz toprağı ekiyoruz” dedi.
BARIŞ VE ADİL BİR DÜZEN ÇAĞRISI
Emine Erdoğan, ADF-2025’in ‘Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek’ temasının önemine vurgu yaparak, diplomasiye duyulan ihtiyacın her zamankinden daha fazla olduğunu kaydetti. İnsanlığın çatışma ve savaşlarla mücadele edecek gücünün kalmadığını belirten Erdoğan, uluslararası aktörlere barışın ve adil bir düzenin inşası için davette bulundu. “Diplomasinin birleştirici gücüyle uzun mesafeleri kapatmaya çalışacağız. Bu panel ile eğitim aracılığıyla dünyamızı tuzaklardan kurtarma gayesindeyiz. Herkesin birleştiği ortak amaç, eğitimin aydınlık geleceğe açılan kapısında insanlığı buluşturmaktır” dedi.
EĞİTİM İNSAN OLMANIN ZİRVESİNE DOĞRU BİR YOLCULUK
Emine Erdoğan, eğitimin, insan olmanın zirvesine ulaşmayı sağlayan bir yolculuk olduğunu ifade ederek, bu yolculuğun hangi donanımlarla yapıldığına dikkat çekti. Nitelikli bir eğitimin hedefinin insan eseri ortaya koymak olduğunu söyleyen Erdoğan, modern dünyanın daha çok mekanikleşmiş insan kaynağı yetiştirdiğini dile getirdi. Geçmişte farklı disiplinlerde yetkin bireylerin varlığına atıfta bulunarak, eğitimin en önemli fonksiyonunun medeniyetle ve ahlakla bütünleşik olması gerektiğini belirtti. “Bize bir insan mektebi lazım ki ruhumuza kavuştursun” diyerek Türk mütefekkiri Nurettin Topçu’nu örnek gösterdi.
‘ÇEVRE BİLİNCİNİ YETERİNCE İÇSELLEŞTİREMEDİK’
Emine Erdoğan, eğitimin kazandırdığı ahlaki filtrenin insanlığa fayda sağlamayan unsurları dışlayacağını söyledi. İleri teknolojiyle kitleleri yok edebilecek silahlar üretmeyi bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu teknolojilerin insanları kurtarmak için kullanılması gerektiğini ifade etti. “İklim değişikliği ile mücadele ederken doğayla dengenin sağlanması önemlidir” diyen Erdoğan, Anadolu’daki büyük mutasavvıf Yunus Emre’nin sözlerine atıfta bulunarak, doğa karşısında nasıl bir tutum sergilememiz gerektiğini hatırlattı.
SAVAŞ BÖLGELERİNDE MİLYONLARCA ÇOCUK HALA EĞİTİME ERİŞEMİYOR
Emine Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfı’nın yurtdışındaki eğitim faaliyetlerine teşekkür ederek, UNESCO’nun araştırmasına atıfta bulunarak, temel okuryazarlık becerilerine sahip olmanın 171 milyon insanı aşırı yoksulluktan kurtarabileceğini belirtti. Ancak savaş bölgelerindeki milyonlarca çocuğun eğitim hakkından mahrum kaldığını kaydederek, bu durumu çok üzücü bulduğunu ifade etti.
FİLİSTİN’DE ÇOCUKLAR ‘ÖLMEK İSTİYORUM’ DİYOR
Filistin’deki çocukların okula gitmeyi bırakın, hayata tutunmakta zorlandıklarını söyleyen Emine Erdoğan, “Bu çocuklar mikrofonlara ‘Ölmek istiyorum. Çünkü savaş yüzünden yaşamaktan yoruldum’ diyor” diyerek çocukların yaşadığı trajediyi dile getirdi. “Normal şartlarda çocukların istediği şey çikolata olmalı. Ama onlar sadece ‘ekmek’ diyorlar. Çocukların hiçbir savaşın tarafı olamayacağını hatırlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
KIZ ÇOCUKLARI İÇİN KÜRESEL SÖZLEŞME ÇAĞRISI
Pencap’ın ilk kadın başbakanı Maryam Nawaz Sharif, ADF’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Pencap’taki kız çocuklarının eğitimine dair projelerden bahsetti. “Kız çocukları için küresel bir sözleşme taleplerimizi burada dile getiriyorum” diyen Sharif, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin Pencap’taki varlıklarının artırılmasını önerdi. “Bir onur diplomasisi başlatalım ve iş birliği ile daha parlak bir gelecek için çaba gösterelim” ifadesini kullandı.