1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Efes’te Yeni Gezi Rotasıyla Tarihe Yolculuk

Efes’te Yeni Gezi Rotasıyla Tarihe Yolculuk

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Efes Ören Yeri, tarihi alanları, keşfedilecek rotaları ve değişen giriş düzeni ile ziyaretçilere yenilikler sunmayı amaçlıyor. Antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağına ev sahipliği yapan Efes, tarih öncesinden başlayarak Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntıları ile Anadolu’nun zengin tarihini gözler önüne seriyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesi dahilinde kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar, Efes’in zengin kültürel mirasını korumayı ve gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

Efes, geçmişte en büyük turizm, ticaret ve liman kentlerinden biri olarak önemli bir yere sahiptir. 161 yıldır devam eden kazı çalışmaları sayesinde arkeoloji dünyasına büyük katkılar sağlıyor. Antik kent, henüz tamamı ortaya çıkarılmamış olmasına rağmen, geçmişe dair izleri günümüze taşıyan önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.

ÖREN YERİNDE GEZİ ROTASI DEĞİŞECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesi kapsamında ören yerinde önemli düzenlemeler gerçekleştiriliyor. Yeni ziyaret alanları ve gezi rotasındaki değişikliklerin, Kasım 2025’te tamamlanması planlanıyor. Yeni rota, Vedius Gimnazyumu‘ndan başlayarak ziyaretçilere, Efes Ören Yeri’ni daha önce hiç deneyimlemedikleri bir düzenle keşfetme imkânı sunacak.

Ziyaretçiler, Stadyum Caddesi’nden yürüyerek stadyumu görebilecek, kentin merkezi olan antik tiyatronun güzelliklerini keşfedecek ve Liman Caddesi’nin ihtişamıyla öne çıkan sütunları arasında ilerleyerek Liman Hamamı gibi önemli yapıları yakından inceleme fırsatı bulacaklar.

Geleceğe Miras Sonsuz Efes projesinin koordinatörü; Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek, AA muhabirine verdiği demeçte, yeni rotanın ziyaretçilere farklı bir deneyim sunacağını belirtti. Aybek, Stadyum Caddesi’ndeki çalışmaların yoğunlaştığını da ifade ederek: “Daha önce Efes’i ziyaret eden bir turist, artık çok daha farklı ve zengin bir gezi rotasıyla karşılaşacak.” dedi.

Aybek ayrıca, bu yeni rota ile Efes’in daha önce pek bilinmeyen bir alanının ziyaretçilere açılacağını belirtti. Özellikle Stadyum Caddesi’ndeki sütunların ve zemin kaplamalarının, dönemine ait dokusuyla gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti. Yeni planlanan giriş noktasından antik tiyatro ve Liman Caddesi ile kesişen önemli bir destinasyon oluşturuldu. Caddenin kot düzenlemeleri ve devrik haldeki sütunların ayağa kaldırılması ile alanın daha da zenginleştiğini vurguladı.

ROMA HAMAMI TEKNESİ BULUNDU

Çalışmalar sırasında, Roma hamamlarında kullanılan ve “labrum” olarak adlandırılan anıtsal bir tekne keşfedildi. Bu eserin, Efes’teki büyük hamamlardan birinde kullanıldığı ve sonradan bölgeye taşındığı tahmin ediliyor. Prof. Aybek, bu eserin Roma döneminde hamamların süs havuzu olarak kullanıldığını bildirdi. Örnek olarak, İmparator Nero’nun labrumunun Roma’daki Vatikan Müzesi’nde sergilendiğini aktardı. Efes’teki bu eserin, muhtemelen özgün yerinde değil; zira kaidesi ve oturtulduğu zemine baktığımız

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Efes’te Yeni Gezi Rotasıyla Tarihe Yolculuk
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir