AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bakanlık birimleri e-Devlet Kapısı üzerinden sunulacak kira sözleşmesi işlemleri için hazırlıklarını tamamladı.
Bakanlık, e-Devlet üzerinden düzenlenecek kira sözleşmelerine ilişkin çalışmaya, vatandaşların bu alandaki uyuşmazlıkların çözüm talepleri doğrultusunda başlamış bulunuyor.
Reform niteliğindeki bu projeye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de destek vermekte. Bu işbirliği, sürecin hızlandırılması ve etkinliğinin artırılması amacı taşıyor.
Bakanlığın planlamasına göre, hizmet “Kira Sözleşmesi İşlemleri” başlığı altında e-Devlet Kapısı üzerinden sunulacak ve iki aşamalı bir uygulama ile hayata geçirilecek.
İlk aşama, kısa sürede vatandaşların erişimine açılacak olup, burada taşınmaz sahibi gerçek kişi tarafından e-Devlet üzerinden hazırlanan sözleşme, kiracı tarafından da onaylanacak. Bu süreç, işlemlerin daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.
İkinci aşama ise yıl sonuna kadar devreye alınacak. Bu aşamada, emlak danışmanları ve yetkilendirilmiş kişiler, sözleşmeleri hazırlayıp taşınmaz sahibi ve kiracıların onayına sunabilecekler.
Yeni hizmetle birlikte, kira sözleşmeleri zaman damgalı “barkodlu belge” olarak oluşturulacak. Ayrıca, oluşturulan belgelerin doğrulama işlemleri de gerçekleştirilebilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yeniliğin tüm kesimlere fayda sağlayacağını belirterek, vatandaşların e-Devlet Kapısı aracılığıyla kira sözleşmelerini mekândan bağımsız, hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebileceğini ifade etti.
Uygulama, vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşmelerini oluşturma imkanına sahip olmasının yanı sıra, kurumlara kira sözleşmelerini iletme yükünü de ortadan kaldıracak. Böylece bürokrasi azalacak.
Bakan, ayrıca Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası’nın oluşturulması için gerekli verilerin sağlanacağını sözlerine ekledi. Bu durum, gayrimenkul sektöründeki şeffaflığın artmasına yardımcı olacak.