Türkiye, deprem bölgesinde istihdamın korunması ve ilave istihdam yaratılması amacıyla işletmelere yönelik olarak 500 milyon dolar değerinde yeni bir dış finansman sağladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aktarılan bilgilere göre, Türkiye, farklı alanlarda uygun koşullarda uzun vadeli dış finansman sağlama çalışmalarını sürdürürken, deprem bölgesine yönelik finansman akışı da devam ediyor.
Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, “Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi”nin ikincisi, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandı.
Söz konusu proje çerçevesinde, Dünya Bankası tarafından Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ’ye (TKYB) Bakanlık garantisi altında 500 milyon dolar tutarında bir finansman sağlanacak.
Projenin faydalanıcıları arasında, depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ile birlikte, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli gibi 7 komşu il de yer alıyor.
Proje sayesinde, istihdamın korunması ve yeni istihdam olanaklarının yaratılması hedefleniyor. Bu süreçte, ilgili illerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ve büyük ölçekli işletmelere uzun vadeli finansman sağlanması amaçlanıyor.
“ÇALIŞMALARIMIZA KARARLILIKLA DEVAM EDİYORUZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihindeki depremler sonrası bölgede imar faaliyetlerinin yoğun bir biçimde sürdüğünü dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:
“Afetin bölge ekonomisine etkilerini azaltacak ve ekonomik toparlanmayı destekleyecek çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bu bağlamda, başta Dünya Bankası olmak üzere uluslararası kuruluşlarla olan işbirliğimiz kararlılıkla devam ediyor. Nihai hedefimiz kalıcı refah artışını sağlamak, katma değerli yatırımları desteklemek, üretim ve ihracatı artırmak ve istihdamı güçlendirmektir.”