Türkiye, deprem bölgesinin yeniden inşası için 400 milyon avroluk yeni bir dış finansman imkanı sunmaktadır.
AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığından aldığı bilgilere göre, Türkiye çeşitli sektörlerde uygun koşullu ve uzun vadeli dış finansman sağlamaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.
Bu çerçevede, Dünya Bankasından 200 milyon avro ve Fransız Kalkınma Ajansından 200 milyon avro olmak üzere toplamda 400 milyon avroluk eş finansman sağlandı.
Söz konusu kaynak, deprem bölgesindeki kırsal konutların yenilenmesi ve yeniden inşası amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına aktarılacak.
Bu finansmanla yaklaşık 2 bin 800 kırsal konutun yenilenmesi ve yeniden inşası hedefleniyor. Proje çerçevesinde, mümkün olduğunca yerinde yeniden inşa tercih edilecek ve binaların deprem dayanıklılığı ile su, enerji ve ısı verimliliği artırılacak.
DEPREM BÖLGESİNE 5,5 MİLYAR DOLAR
Bu yeni düzenlemeyle birlikte, 2023 yılından itibaren deprem bölgesinin yeniden imarı ve kalkınması amacıyla sağlanan toplam dış finansman miktarı yaklaşık 5,5 milyar dolara ulaştı.
400 milyon avro tutarındaki kaynakla birlikte, 2025 yılında proje finansmanı için temin edilen uygun koşullu ve uzun vadeli dış finansman toplamı yaklaşık 1,1 milyar dolara çıkmış oldu.
“BÖLGENİN YENİDEN İMARI ÖNCELİĞİMİZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgenin yeniden imarının en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.
Bölgenin yeniden inşası için uluslararası finansman kuruluşlarıyla işbirliklerinin devam ettiğini ifade eden Şimşek, “Deprem bölgesi için sağlanacak finansmanın yıl sonuna kadar daha da artmasını bekliyoruz. Türkiye’nin ekonomisine ve programımıza duyulan güven, ülkenin dış finansman temininde kendini gösteriyor. Bu kaynaklar, uluslararası normlara uygun, kurala dayalı rasyonel politikaların bir sonucudur.” şeklinde konuştu.