Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Denizli, “ceviz bahçesi” olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Bu yıl gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, üreticilere 50 bin adet ceviz fidanı dağıtılması hedeflenmektedir. Sahip olduğu potansiyeli daha da ileriye taşımak isteyen Denizli, toplamda 8 yılda dağıttığı 600 bin fidanla birlikte Türkiye’deki ceviz üretimi sıralamasında birinci olmayı ve “Cevizin Başkenti” unvanını almak istemektedir.
Denizli, 2017 yılında başlatılan “Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme” projesi kapsamında üreticilere daha ekonomik ve kaliteli fidan sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu projeyle, Denizli’nin Türkiye’deki ceviz üretimindeki konumunu güçlendirmek ve “Ceviz Borsası”nın kurulmasını teşvik etmek hedeflenmektedir. Bahçe sayısının artırılması ve ceviz fidanı kalitesinin yükseltilmesi için dağıtım süreci aralıksız devam etmektedir.
Denizli’deki ceviz üretim kapsamında, 12 bin 771 hektar alandan 15 bin 83 ton ceviz üretimi yapıldığı belirtilmiştir. Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, müjde niteliğinde bir açıklama yaparak, meyve veren ağaç sayısının 998 bin 894 civarında olduğunu ve meyve vermeyen yaşta olanların ise 977 bin 895’a ulaştığını ifade etti. Sürdürülen projeler ile bu sayı her yıl artış göstermektedir. Mevcut verilere göre, Denizli, Türkiye ceviz üretiminin %4.19’unu karşılamakta ve kapama bahçe alanı bakımından Türkiye genelinde birinci, üretim bakımından ise dördüncü sırada yer almaktadır.
Devam eden projelerde dağıtılan ceviz fidanlarının, dünyada kabul görmüş çeşitlerden seçildiği vurgulanmıştır. Bu kapama bahçelerin yıllık kontrollerinin ise teknik personel tarafından düzenli olarak yapıldığı bilgisi verilmiştir. Ayrıca, fidan tutma oranlarının %80-90 arasında olduğu da belirtilmiştir. Şakir Çınar, “Hedefimiz; alan bakımından Türkiye’de ilk sırada olan Denizli’yi, üretim bakımından da en yukarılara taşıyıp ‘Cevizin Başkenti’, ‘Ceviz Markalı Şehir’ yapmaktır,” diyerek amaçlarının netliğini ortaya koymuştur.
Bu yıl dağıtılacak ceviz fidanlarının 17 ilçeye yayılacağı bilgisi de önem taşımaktadır. 2025 yılı fidan dağıtım ve dikim dönemi için Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki fidan üreticileri ve parselleri üzerinde yapılan kontroller sonucunda 50 bin adet Chadler çeşidi ceviz fidanının Denizli’deki üreticilere ulaştırılacağı belirtilmiştir. Özellikle Serinhisar, Acıpayam, Çameli, Kale, Beyağaç ve Pamukkale ilçeleri gibi stratejik bölgelerde toplam 22 bin 650 adet fidanın dağıtılması öngörülmektedir.
Sonuç olarak, Denizli’nin ceviz üretiminde söz sahibi olma hedefi ve bunun için yürütülen projeler, büyük bir motivasyon kaynağı olmuştur. Ceviz bahçeleriyle dolu bir geleceğe doğru adım atan Denizli, bu alandaki yatırımlarını ve fidan dağıtımını artırarak, Türkiye’deki ceviz üretimini daha da yükseklere taşımayı amaçlamaktadır.