1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Coğrafi İşaret Tesciliyle Türk Lezzetleri Globalleşiyor

Coğrafi İşaret Tesciliyle Türk Lezzetleri Globalleşiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na (YÖREX) katılan Durak, fuarda Türkiye’nin 72 kentine ait lezzetler ve ürünlerin sergilendiği bir ortamda, coğrafi işaret tescil belgesinin kültürel mirasın korunmasındaki önemini vurguladı.

Kurum olarak bu alanda yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Durak, “1995 yılından itibaren coğrafi işaret korumasının başladığı ilk 10 yıllık dönemde yapılan tescil sayısı 69 olarak kaydedilmiştir. 2005-2015 yılları arasında bu sayı 105’e, 2015-2023 yılları arasında ise 1328’e kadar yükselmiştir. Bugün itibariyle coğrafi işaret tescil sayımız 1639’a ulaşmıştır. Bu durum, ülkemizin coğrafi işaret alanındaki zenginliğinin bir göstergesidir ve dünya genelinde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Durak, şu anda coğrafi işaret tescil sürecinde 600 ürünün bulunduğunu belirterek, bu konuda ilgili kurumların iş birliği içinde kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü aktardı.

AB Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma Çalışmaları

Bunun yanı sıra, Durak, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescil belgesi alımına yönelik önemli ilerlemeler kaydettiklerinin altını çizdi.

TÜRKPATENT olarak, ürünleri AB’de tescil ettirmek amacıyla hem başvurular gerçekleştirildiğini hem de bu süreçte başvuru yapacak olanlara uzmanlarla teknik destek sağladıklarını belirten Durak, 2022 yılında 8 olan AB tescil sayısının günümüzde 27’ye ulaştığını ve yıl sonunda bu sayının 29 olmasını öngördüklerini ifade etti.

Coğrafi işaretli ürün sayısının artırılmasının yanı sıra markalaşmaya da ağırlık vermek gerektiğini dile getiren Durak, şöyle devam etti: “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ile birlikte AB tescili almış ürünlerimizin Avrupa’da markalaşması için ortak bir proje yürüteceğiz. Bu proje, ürünlerin kalite standartları, ambalajları ve markalaşma süreçlerini kapsayacak. Amacımız, AB tescilli ürünlerin uluslararası tanınırlığını artırmak ve ekonomik değerini yükseltmektir. Üreticilerimiz için markalaşma alanında önemli başarı hikayeleri oluşturmayı ve daha fazla katma değer elde etmelerini sağlamayı hedefliyoruz.”

Bursa’dan İki Ürün AB Coğrafi İşaret Tescilli

Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret tescili alan ürünleri arasında Bursa şeftalisi ve Gemlik zeytini de dikkat çekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Coğrafi İşaret Tesciliyle Türk Lezzetleri Globalleşiyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir