1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Çoban Bulmak İmkânsızlaştı: Köylüler Nöbete Geçti!

Çoban Bulmak İmkânsızlaştı: Köylüler Nöbete Geçti!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda önemli kazanç sağlama potansiyeline sahip mesleklerden biri olan çobanlık, günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Aylık 60 bin TL gibi cazip bir maaş önerilmesine rağmen, çoban bulmak artık son derece zor bir hal almış durumda. Erzincan’da bu sorunu yaşayan köylüler, hayvanlarını meralara götürmek için nöbet sırası oluşturarak bir çözüm arayışına girdi.
Tercan’a bağlı köylerde büyükbaş hayvan sahibi olan köylüler, çoban bulamamalarından dolayı kendi hayvanlarını kendileri otlatmaya karar verdi. Bu durum, kendi aralarında bir sıra sistemi kurmalarına yol açtı ve köylüler, bu sistemle hayvanlarını meralarda otlatmayı sürdürüyor.

“ÇOBAN BULUNMUYOR, SIRASI GELEN YAYLIMA ÇIKIYOR”

Çobanlık sırası gelen Şinasi Ceylan, “Sığır güdüyoruz, çoban bulamıyoruz. Sırası gelen yaylıma çıkıyor. 2 ineği olan 1 gün, 4 ineği olan 2 gün yayılır. Toplamda 200 ineğimiz var. Çoban bulamadığımız için köylüler olarak sıraya dizildik. 60 bin TL maaş ödeyelim dedik ama çoban bulamadık.” şeklinde konuştu.

“ESKİDEN ÇOBANLIK İÇİN YALVARIYORLARDI, ŞİMDİ KİMSE YÜZÜNE BAKMIYOR”

Asım Genç isimli bir köylü, “2010 yılından bu yana çoban bulmakta zorlanıyoruz. Köydeki hayvanlar sırayla yayılıyor. Bu işi hiç kimse yapmak istemiyor. Eskiden çobanlık ya da bekçilik için yalvaranlar vardı; şimdi kimse bu mesleği tercih etmiyor. Yüksek rakamlar ödenmesine rağmen ilgi yok. Çobanlar, bu hayvanları 1 buçuk teneke buğdaya yayacak kadar çalışkanlardı. Artık kimse bu mesleği yapmak istemiyor” diye dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çoban Bulmak İmkânsızlaştı: Köylüler Nöbete Geçti!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.