1. Haberler
  2. Bursa Gündem
  3. Çoban Bulamamak, Hayvancılığı Tehdit Ediyor!

Çoban Bulamamak, Hayvancılığı Tehdit Ediyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvancılık sektöründe çalışacak nitelikli iş gücünün azalması, şehirleşmenin artmasıyla birlikte geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, artık genç nesiller tarafından tercih edilmiyor.

Aylık 70 bin lira alan yeme, içme, barınma ve kıyafeti üretici tarafından karşılanan çobanlar, bir de aylık 30 GB internet paketi talep ediyor.

Sürü sahipleri tüm istekleri kabul etmesine rağmen çoban bulamıyor. Önceden 500 küçükbaş hayvanı bulunan ve çoban bulamadığından dolayı hayvanlarından yarısından fazlasını satan Nurettin Çelenk, geriye kalan hayvanlarına kendisi çobanlık yapıyor.

Çelenk, ”Son dönemlerde çobanlardan dolayı bayağı bir sıkıntı çekiyoruz. Paramızda para etmeyecek duruma geldi. Şuanda çobana 70 bin lira aylık veriyoruz. Aydan aya 30 GB internet de veriyoruz. Yemesi, içmesi, barınması ve giymesi bize ait. Bu şekilde olmasına rağmen yine de bulamıyoruz. Hal böyle olunca zor durumda kalan hayvanını satıyor. Benim 500 koyunumu vardı ama şuanda 150 koyun var. Kendi imkanlarım ile bakıyorum ve kendim çobanlık yapıyorum” dedi.

Çobanın çok önemli olduğunu söyleyen Çelenk, “500 koyunu nasıl sağacak ve güdecek. Gençlerimizden kimse yapmıyor. Sadece bizim gibi orta yaş yapıyor. Biz küçüklükten seviyoruz. Bir türlü bırakamıyoruz. Aşiretimiz çok geniş. Elazığ, Tunceli, Erzincan üçgeninde ikametgah ediyor. Çobanın masrafı her şeyi geçti” diye konuştu.

“Benim aylık 30 GB internetim olacak diyor”

Çelenk, ”Benim aylık 30 GB internetim olacak diyor. Ne dese biz kabul diyoruz. Zor bir meslek. Dağda, bayırda, yağışta, karda uğraşıyorsun. Ben 5 yaşından buyana çobanım. Bu mesleğe 50 senemi verdim” şeklinde konuştu.

Hayvancılık sektöründe nitelikli iş gücünün azalması, şehirlerin hızla büyümesiyle birlikte geleneksel mesleklerden biri olan çobanlığın gençler arasında popülaritesini yitirmesine yol açıyor. Artık, bu önemli meslek dalı, genç nesillerin ilgisini çekmiyor.

Çobanlar, aylık olarak 70 bin lira kazanmanın yanı sıra, yeme, içme, barınma ve kıyafet ihtiyaçlarını da üreticilerden karşılamakta. Bunun yanı sıra, çobanlar aylık 30 GB internet paketi talep ediyorlar.

Ancak, sürü sahipleri tüm bu taleplere rağmen çoban bulmakta zorluk çekiyor. Nurettin Çelenk, geçmişte 500 küçükbaş hayvan sahibiydken, çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kaldı. Şu an 150 koyunu kalan Çelenk, onlara kendisi çobanlık yapıyor.

Çelenk, çoban bulma konusundaki sıkıntıyı dile getirerek, “Son dönemlerde çoban sıkıntısı yaşıyoruz. Paramızın kıymeti kalmadı. Çobana 70 bin lira ödüyoruz ve 30 GB internet veriyoruz. Yiyecek, içecek ve giyimi de biz sağlıyoruz ama yine de çoban bulamıyoruz. Bu durum, hayvan sahiplerini zor durumda bırakıyor. Görevleriyle ilgilenmek için kendi imkanlarımla çobanlık yapıyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

Çobanlığın önemine vurgu yapan Çelenk, “500 koyunu nasıl besleyeceğim ve güdeceğim? Gençlerimiz bu işi yapmıyor. Sadece bizim gibi orta yaşlılar ilgileniyor. Biz bu mesleği çocukluğumuzdan beri seviyoruz ve bırakmayı istemiyoruz. Ayrıca, Elazığ, Tunceli ve Erzincan arasında yaşayan büyük bir aşiretiz. Çobanın masrafları sürekli artıyor” ifadelerini kullandı.

“Benim aylık 30 GB internetim olacak diyor”

Çelenk, çobanların istekleri hakkında, “Çoban, benim aylık 30 GB internetim olacak diyor. Ne dese kabul ediyoruz. Zor bir meslek. Dağda, bayırda, yağmurda, karda çalışıyorsun. Ben 5 yaşından beri çobanım ve bu mesleğe 50 senemi verdim” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çoban Bulamamak, Hayvancılığı Tehdit Ediyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir