Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) akademisyenleri, hazırladıkları projelerle TÜBİTAK’tan önemli bir destek almayı başardı. Bu akademisyenler arasında yer alan isimler; Prof. Dr. Serhat Zaman, Doç. Dr. Mehmet Halil Mustafa Bektaş ve Dr. Öğr. Ü. Gülçin Tunç’tur.
TÜBİTAK’ın düzenlediği “Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı” çerçevesinde açık olan “Sivil Toplum Araştırmaları” çağrı sonuçları duyuruldu. Bu sonuçlar doğrultusunda, BUÜ’lü üç akademisyenin projeleri, desteklenmeye değer görüldü.
Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Tunç, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Halil Mustafa Bektaş ve Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Zaman, yürütücülüğünü yaptıkları projeleriyle TÜBİTAK destek programından faydalanmaya hak kazandı.
Dr. Öğr. Ü. Gülçin Tunç’un yürüttüğü proje, “Afete dirençli kentler için çok paydaşlı ortaklıklar geliştirilmesi düşüncesinde kamu, sivil toplum ve özel sektör aktörleri arasındaki ilişki ağlarının analizi: İzmir, Bursa, Konya ve Erzurum kentlerini içeren karşılaştırmalı bir vaka çalışması” adıyla destek aldı. Bu projede, afetlerin etkilerini azaltmak için farklı paydaşların işbirliği nasıl geliştirebileceği üzerinde duruluyor.
Diğer bir proje ise Doç. Dr. Mehmet Halil Mustafa Bektaş tarafından yürütülmektedir. Bektaş’ın projesi, “Türkiye merkezli sivil toplum kuruluşlarının afet yönetimi özelinde iletişim stratejilerinin incelenmesi ve bütünleşik bir iletişim stratejisinin geliştirilmesi” adını taşımaktadır. Bu çalışma, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının afet yönetimindeki rolünü analiz etmeyi ve bu bağlamda etkili iletişim stratejileri geliştirmeyi amaçlıyor.
Son olarak, Prof. Dr. Serhat Zaman tarafından yürütülen proje, “Afetlerde diasporik ilişki ağları: Gönüllülük temelli bir dayanışma modeli olarak hemşehri dernekleri” olarak adlandırılmaktadır. Bu projede, diasporik ilişkilerin afet yönetimindeki rolü ve gönüllü dayanışma ile hemşeri derneklerinin nasıl bir etki yarattığı ele alınmaktadır.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, akademisyenlerin bu başarılarını kutlarken, üniversitenin araştırma üniversitesi olma misyonuna değindi. Yılmaz, akademik çalışmaların araştırma üniversitesi sıralamasında daha üst sıralara çıkmak için kurgulandığını ifade etti. Bunun yanı sıra, akademik kadronun bilgi ve tecrübelerinin ortaya çıkarılması adına desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “TÜBİTAK ARDEB 3005 projesi gibi desteklerin sayısının artırılmasını arzuluyoruz. Hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz” dedi.