Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
1998 yılında, Tophane UNESCO Gençlik Derneği olarak faaliyetlerine başlayan dernek, o dönemde Erdem Saker tarafından yönetiliyordu. 2014 senesinde, Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle birlikte dernek, adını Bursa UNESCO Derneği olarak değiştirmiştir.
Başkanlığı 2020 yılında devralan İlker Özaslan, derneğin çeşitli özel projeleri ile önce Türkiye’nin dikkatini çekmiş, ardından Paris’taki UNESCO Genel Merkezi tarafından akredite edilen dernekler arasına girmesini sağlamıştır.
Özaslan’ın liderliğindeki dernek, Misi bölgesinde açılan Somut Olmayan Miras Müzesi ile aslında Bursa sınırlarını çoktan aşan bir vizyon üstlenmiştir. Bu tamamen derneğin misyonu ile örtüşmektedir.
Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdanur Oktay ile gerçekleştirdiğimiz sohbette, kentin kültürel geçmişini yaşamanın önemini vurguladık. Şunu da belirttik ki; Bursa, tarihi yapılarını koruyarak yaşatmayı başardı. Ancak, bu kentin somut olmayan mirası olan kültürü yaşatmada daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor.
Bu doğrultuda, Özaslan ve ekibi, belirli bir çalışma programı oluşturmuş durumda. Yeni hedefleri ise şöyle ifade ettiler: “Bursa UNESCO Derneği’nin eğitim, bilim, kültür alanında Bursa’nın çatı sivil toplum örgütü olmasını istiyoruz.”
Bu bağlamda, Türkiye’deki 3 müzeden biri olan derneğin imece usulü ile oluşturulan müze binasını örnek gösterdiler. Onlar, “Misi’deki müze binamız, ayakta olduğu sürece, Bursa’nın gelecek kuşaklarına geçmişle günümüzdeki kültürleri unutturmayan özel bir mekan olacak.” şeklinde vurguladı.
Özaslan, müze kurulumu kararı aldıklarında, Paris’teki UNESCO Genel Merkezine akredite olmak amacıyla başvuruda bulunduklarını belirtti. Dünyada 76 ülkede akredite edilen toplamda 264 derneğin olduğunu ve Türkiye’den akredite edilen sekizinci dernek olduklarını ifade etti. Derneğin çalışmaları UNESCO radarına girmişken, akreditasyonun kalıcı olmasını sağlamak için gerekli adımları atacaklarını da dile getirdi.
Son olarak, Özaslan şunları ekledi: “Bursa, tarihi mirasın değerini biliyor. Biz de, kent gelenekleriyle gıda, folklor, günlük yaşam detayları gibi unsurları yaşatacağız.”
Bursa’nın tozunu silkeleyip kültürünü parlatıyor
Yaklaşık 4.5 yıl önce, Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan’ın hedeflerine “Bursa üstündeki tozu silkeleyip kültürel değerleri parlatacak” cümlesiyle değinmiştik. Son dönemlerde ise Somut Olmayan Kültürel Miras Fotoğraf Yarışması büyük bir ilgi gördü. Bu yarışmaya Türkiye’nin 59 il