1. Haberler
  2. Büyükorhan
  3. Bursa’nın Geleceği: Sanayi, Tarım ve Turizm

Bursa’nın Geleceği: Sanayi, Tarım ve Turizm

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BUSİAD) raporu şu şekilde;

Son zamanlarda Bursa’nın kimliğini ve geleceğini belirleme konusunda aktif bir tartışma yürütülmekte. Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD), yaklaşık dört yıldır bu tartışmaların içerisinde yer alarak “Sanayi, Tarım ve Turizm ile Gelişen Bursa” vizyon belgesi üzerinde çalışmaktadır. Bu çalışma sayesinde, Bursa’nın geleceği ile ilgili bilimsel verilerle desteklenmiş öneriler sunulmakta.

Bursa’nın yaşanabilir bir kent olabilmesi için geçmiş ve günümüz verilerinin dikkate alınarak gelecek planlamalarının tüm paydaşlarla birlikte yapılması hayati bir ön koşuldur. Amaç, sanayiye dayalı bir planlama yapmak yerine, şehrin tarım ve turizm potansiyelini de gözeterek, Avrupa’da örneği bulunan yaşanabilir şehirler arasında yer almak olmalıdır. 1961 yılında Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğu Bursa, bugün ise yalnızca sanayinin değil, birçok sektördeki gelişim potansiyellerini göz önünde bulundurarak planlama yapma gerekliliğini hissetmektedir. Buna istinaden, Bursa’nın yüksek katma değerli üretim ve sürdürülebilir bir toplumsal dönüşüm gerçekleştirmesi, diğer şehirler için de bir örnek teşkil etmesini sağlamalıdır.

PLANLAMA VE ÇEVRE DÜZENİ PLANI

Bursa’nın ve dolayısıyla ülkemizin kalkınması için doğru bir planlama büyük bir gereklilik arz ediyor. Plansızlık, geçmişte olduğu gibi günümüzde de birçok soruna yol açmakta. 04.11.2000 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliği gereğince, çevre düzeni planı; ülke ve bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım ve ulaşım gibi yerleşim kararlarını belirlemektedir. Çevre Düzeni Planı, arazi kullanımına dair ana kararları içermekte ve arazilerin koruma-kullanma dengesinin sağlanması gerekmektedir.

Günümüzde, Bursa hala 1998’de onaylanan 2020 Çevre Düzeni Planı çerçevesinde yürütülmekte. Ancak 2030 ve 2040 planları için gerekli adımlar atılmadı ve en son olarak “Bursa 2050 Çevre Düzeni Planı” hazırlıklarına başlandı. Bu durum, plansız bir büyüme sürecini beraberinde getiriyor. BUSİAD, bu durumu Mart 2023’te kamuoyuna sunduğu “Bursa Vizyonu Sanayi, Tarım ve Turizm ile Gelişen Bursa” raporunda detaylarıyla ifade etti.

Status quo veriler de göz önünde bulundurulduğunda, Bursa’nın nüfusunun 1990’dan 2023’e kadar iki katına çıktığı görülmektedir. Bu süreç, yalnızca Bursa için değil, tüm Marmara Bölgesi için de geçerlidir. Ancak bu büyüme, Marmara Denizi’nde ve Nilüfer Çayı’nda kirlenmelere neden olmakta ve tarım alanlarının azalmasına sebep olmaktadır.

Bursa’nın nüfus değişim tablosu bazı ilçelerde önemli kayıplar olduğunu göstermektedir. Özellikle Büyükorhan, Harmancık ve Keles’in nüfusları 1990’dan bu yana yarıya düşmüştür. Diğer yandan, Nilüfer’in nüfusu 8.3 kat, Gürsu’nun 5.5 kat artmıştır. Dolayısıyla, ekonomideki bu dengesizliğin çözümü için yerel yöneticilerin ve paydaşların iş birliği gerekmektedir.

Bursa’nın sanayileşme tarihi ise 1961 yılına kadar uzanmaktadır. Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi Bursa’da kurulmuş, ardından birçok sanayi bölgesi kurulmuştur. Günümüzde Bursa’da toplam 20 sanayi bölgesi bulunmaktadır.

NE YAPILMALI?

Bursa’nın ekonomik dengesizliklerini gidermek adına yapılması gereken bazı öneriler şu şekilde sıralanabilir: Sanayi yapılaşmasında tar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bursa’nın Geleceği: Sanayi, Tarım ve Turizm
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir