Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, geliştirdikleri ulusal ve uluslararası projelerle birçok sorunun çözümcüsü olmayı sürdürüyor. Bu bağlamda, çeşitli sektörlere ve topluma yönelik projeler geliştiren BTÜ’lü akademisyenler, özellikle diyabet hastaları ve şeker hassasiyeti olan bireyler için yeni bir girişim başlattı.
Bu çerçevede, TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenen “Dut Yaprağı (Folium Mori) Ekstraktından Yenilebilir Fibroin Bazlı Kaplama Geliştirilmesi ve Taze Meyvelerde Uygulanarak In-Vitro Antidiyabetik ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması” adlı proje hayata geçirildi. Proje, Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel’in yürütücülüğünde, BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ile Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Şahan’ın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Taze Meyveye Raf Ömrü Üzerindeki Etkisi Araştırılacak
Proje hakkında bilgi veren Fatma Tuba Kıraç Demirel, “Yenilebilen ambalaj malzemelerine antidiyabetik özellikler kazandırmak amacıyla dut yaprağı ekstresi ekleyerek yenilebilir ambalajların yeni bir boyut kazandırılmasını hedefledik. Kaplanan meyvelerin antidiyabetik özellikleri ile birlikte kalitesinin de değerlendirileceği bu çalışma, taze meyvelerin raf ömrü üzerindeki etkilerini de inceleyecektir.” şeklinde açıklama yaptı.
Çözelti ile Ürün Kaplanacak, Şeker Oranı Düşecek
Dut yaprağının içindeki bileşenlerin antidiyabetik özelliklere sahip olduğunu belirten Kıraç Demirel, bu bileşenlerin ipek kozasındaki proteinler ile birleştirilerek bir kaplama materyali oluşturulacağını ifade etti. Kıraç Demirel, “Meyveler bu kaplama çözeltisine daldırıldığında yüzeyleri kaplanarak, örneğin üzüm gibi meyvelerdeki şeker miktarının diyabet hastaları için daha güvenli bir düzeye indirilmesi sağlanacak.” dedi.
Laboratuvar Çalışmaları Başarılı
Laboratuvar aşamasında ön denemelerin başarılı sonuçlar verdiğini belirten Proje Yürütücüsü Fatma Tuba Kıraç Demirel, “Projemiz tamamlandığında, diyabet hastası veya şeker oranına dikkat eden bireyler, kapladığımız materyal sayesinde glisemik indeksi yüksek olan üzüm, hurma gibi meyveleri daha güvenli bir şekilde tüketebilecekler. Ayrıca, bu projeyi meyve, meyve barı ya da şeker oranı yüksek başka gıdalara da kolaylıkla uygulayabileceğiz.” diye ekledi.
Patent Başvuruları Yapıldı
Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, yalnızca kaplama materyali değil, aynı zamanda bir yenilebilir film de üreteceklerini belirterek, bu ürünlere ilişkin patent başvurusu yaptıklarını ifade etti. Demirel, projenin özel beslenme gereksinimi olan bireyler açısından önemli faydalar sağlayacağına inandıklarını vurguladı.