Bursa’da, aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne karşı tepkilerini göstermek amacıyla 2-6 Aralık 2023 tarihleri arasında 5 günlük bir iş bırakma eylemi başlattı. Bu eylem, İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen bir basın açıklaması ile resmi olarak duyuruldu.
Basın açıklamasını, Bursa Aile Hekimleri Derneği (BURSAHED) Başkanı Dr. Zeynep Özsevimli gerçekleştirdi. Özsevimli, eylemin gerekçelerini ve taleplerini anlatarak, sağlık hizmetlerinde yapılacak düzenlemelerin halk ve hizmet sunan emekçiler açısından kalıcı çözümler sunmadığını belirtti. Özellikle, Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki sağlık hizmetlerinin paralı hale gelme yolunda hızla ilerlediğini ifade etti.
“HEKİMLERLE HASTALAR KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR”
Özsevimli, 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin, halk sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük haklarını ve çalışma koşullarını iyileştirmekten ziyade mevcut sorunları daha da derinleştireceğini vurguladı. “1. basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen bu yönetmeliğin geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
Aile hekimliği hizmetlerinin piyasa dinamiklerine teslim edilmesiyle birlikte, ücretsiz olarak verilen raporların ücretli hale getirileceğini belirten Özsevimli, bu durumun aile hekimlerini ‘parasıyla değil mi raporumu vermek zorundasın’ diyen hastalarla karşı karşıya getireceğini vurguladı. Ayrıca, katkı katılım payının artırılması ile halkın cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanacağının altını çizdi. Bu düzenlemenin, hekimlerin hasta sevklerinden dolayı gelir kaybı yaşayarak cezalandırılmasına yol açacağı uyarısında bulundu.
“SONUÇ ALINCAYA KADAR VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Özsevimli, taleplerini sıralarken, kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, halka nitelikli sağlık hizmeti sunabilmeleri için yeterli zaman ve olanaklar tanınması gerektiğini dile getirdi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistemin inşa edilmesi için Aile Sağlığı Merkezi sayısının, hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılması gerektiğini vurguladı.
Özsevimli, kadrolu ve güvenceli yeterli sağlık personeli görevlendirilmesi, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamalarının desteklenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kadrosuz ve güvencesiz çalışan emekçilerin kadroya geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aile hekimlerine, yasal haklarını korumak amacıyla emekliliğe yansıyan bir maaş ödenmesi gerektiğini ifade etti. “Biz, halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” diyerek, yönetmeliğin iptali ve mecliste sunulan yasa tasarısının geri çekilmesi talebinde bulundu.
Özsevimli, haklı taleplerinin gerçekleşmesi için çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçirmeye çalışacaklarını ve sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.