Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde düzenlenen bir çalıştayın açılışında, şehirlerin gelişiminin kaçınılmaz olarak büyük şehircilik problemlerini doğurduğunu dile getirdi. Aydınoğlu, özellikle de büyük şehirlerin deprem kayıplarına yol açabilecek riskler taşıdığına vurgu yaptı.
Prof. Aydınoğlu, “İstanbul Deprem Master Planı” oluşturulmasıyla birlikte başlatılan ve İstanbul özelinde devam eden deprem kayıplarının tahmini çalışmalarının birkaç aşamada gerçekleştiğini açıklayarak, Bursa’da da benzer bir şekilde öncelikle nitelikli envanter çalışması yapılması gerektiğini belirtti. Binaların malzeme yapısı, yapım tarihi ve kat sayısı gibi bilgilerin toplanmasıyla Bursa için oldukça faydalı çalışmalar gerçekleştirilmesi mümkün olduğunu ifade etti.
Aydınoğlu, “Bu tür bir veri edinme çabasının Bursa için rahatlıkla yapılabileceğini düşünüyorum. Günümüz teknolojisi, buna izin veriyor” diyerek, oluşturulacak veri tabanının ardından sınıflandırılan binaların deprem hasar risklerinin rasyonel ve basit yöntemlerle tahmin edileceğini aktardı. Hasar görebilirlik ve kırılganlık eğrileri gibi araçlardan faydalanmanın önemine dikkat çeken Aydınoğlu, bu tahminlerin %100 kesin olmamakla birlikte, ileriye yönelik çalışmalar için değerli bir altlık oluşturacağını vurguladı. Bu ön çalışmanın mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Bursa Ovası, derin alüvyon zemininde yer aldığı için bu zeminin etkisinin hayati öneme sahip olduğunu belirten Aydınoğlu, bu nedenle öncelikle mikro bölgeleme çalışmasının yapılması gerektiğini ifade etti. “Kentsel dönüşümü nasıl yapacağız?” sorusunu sorarak bu konunun önemine değinen Aydınoğlu, dönüşümün “yerinde tekil çözüm” veya “toplu çözüm” şeklinde iki alternatifi olduğuna dikkat çekti. Bu noktada toplu çözümden yana olduğunu belirterek, yıkıp yeniden yapma süreçlerinde sosyal planlamanın devreye girmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kentsel dönüşümde binaların yanı sıra altyapının da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Aydınoğlu, “Kentsel altyapı, kentsel deprem kayıplarının önemli bir birimini oluşturur”
Çalıştayda, Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban katılımcılarla kendi görüşlerini paylaştı. Program sonunda, çalıştayda katkılarından dolayı Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu’na İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem tarafından plaket takdim edildi.