1. Haberler
  2. Gemlik
  3. Bursa: Tarih, Sanayi ve Sürekli Deprem Riski

Bursa: Tarih, Sanayi ve Sürekli Deprem Riski

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa, Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olarak, Batı’nın da en büyük sanayi merkezi konumundadır. Nüfus olarak önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra, verimli topraklara sahip ovasıyla aynı zamanda bir tarım kenti olarak da öne çıkmaktadır. 8 bin 500 yıllık geçmişiyle tarih kenti olma özelliği, Bursa’nın tarihsel önemini vurgulamaktadır.

Ne var ki, tarihsel kaynaklar Bursa’nın sahip olduğu tüm bu özelliklerin yanında, aynı zamanda büyük yıkımlar yaşadığı ve bir deprem kenti olduğunu göstermektedir. Bilinen ilk deprem, M.S. 32 yılında meydana gelmiş olup, bu deprem İznikte birçok yapının yıkılmasına neden olmuş ve Bursa’da da hasara yol açmıştır.

Bizans döneminde, özellikle 1143 yılında, ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Bursa’yı fethettiği yıl olan 1327’de meydana gelen depremler, Bursa bölgesinde büyük yıkımlara sebep olmuştur. 1508 İstanbul, 1556 Marmara Denizi ve 1766 İstanbul depremleri de Bursa’da önemli hasara neden olmuştur.

Özellikle 1556 yılı depreminde Ertuğrul Camii minareleri yıkılmış ve surları zarar görmüştür. 1766 yılında yaşanan depremde ise Emir Sultan Camii ve türbesi ağır hasar almıştır.

Bursa’nın bu süreçte karşılaştığı en büyük deprem 1855 yılında yaşanmıştır. Merkez üssü Mustafakemalpaşa olarak kaydedilen bu depremin büyüklüğü 7.5 olarak tahmin edilmektedir. Bu felaket, 300 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuş, Ulucami ve Orhan Camii ciddi şekilde hasar almış ve çevredeki medreseler yıkılmıştır.

Deprem sonrasındaki yangınlar, 1.500 kadar cami, han, hamam, ev ve dükkanın tamamen yanmasına sebep olmuş, bu durum ölü sayısını artırmıştır. Ayrıca, 42 gün sonra meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki artçı sarsıntıda da 1.300 kişi yaşamını yitirmiştir.

1900 sonrası dönemde, merkez üssü Bursa olan yıkıcı depremler yaşanmamış olsa da, 1953 yılında Yenice-Gönen, 1964 yılında Manyas ve 1970 yılında Gediz depremleri hissedilmiştir. 1964 Manyas Depremi’nde Mustafakemalpaşa’nın %20’sinin yıkılması, 1970 Gediz Depremi’nde ise Tofaş fabrikasının inşaatının hasar görmesi önemli olaylar arasında yer almaktadır.

17 Ağustos 1999’daki Gölcük Depremi sırasında Bursa’da 10 kişinin hayatını kaybetmesi ve 51 kişinin yaralanması da dikkat çeken bir başka felakettir.

Kısaca, korkmak hiçbir şeyi kurtaramaz. Bursa, geçmişten günümüze sıklıkla yıkıcı depremlerle karşılaşmış ve gelecekte de bu tehlike devam edecektir. Yapılan araştırmalar, büyük depremlerin 750 ilâ 1000 yıl arasında tekrarlandığını göstermektedir. Son büyük depremin üzerinden ise 957 yıl geçmiştir.

Kartaca Kralı gemileriyle İznik’i nasıl kuşattı?

Tarih kayıtları, M.Ö. 183-247 yılları arasında yaşamış olan Kartaca Kralı Hannibalın,

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bursa: Tarih, Sanayi ve Sürekli Deprem Riski
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir