Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa… Son büyük deprem 1855 yılında meydana geldi. Tarihsel veriler ışığında, benzer yıkıcı depremlerin yaklaşık 150 yılda bir tekrarlandığı kabul ediliyor. Ancak, Bursa’da bu büyük depremin üzerinden geçen süre 169 yıla ulaşmış durumda. Bu durum, yıkıcı bir depremin her an olabileceğini göz ardı etmememiz gerektiğini ortaya koyuyor.
Bursa, plansız ve karmaşık bir yapıya sahip, geçmişte inşa edilmiş, kaçak yapılarıyla sağlıksız bir şekilde büyümüş bir büyük kent olarak, güvenli bir yaşam için kentsel dönüşüm sürecini kaçınılmaz hale getiriyor. Ancak, herkesin rızasıyla kabul edilmesine rağmen, çeşitli sebeplerden dolayı dönüşüm mevcut hızda ilerlemiyor. Bu durumu aşmak adına, emlak ve gayrimenkul sektörünün deneyimli ismi Harun Tavlı’dan bir öneri geldi:
“1999 depremi öncesi inşa edilen binalar için, satış esnasında karot testi zorunlu hale getirilmeli.”
Tavlı, bu önerisinin nedenini şu şekilde açıkladı: “Konut fiyatları 2-4 milyon lira arasında değişiyor. Alıcılar, bu yüksek ödemeyi yaparken güvenli bir evde yaşamak istiyorlar. Güvenilir hale gelmenin tek yolu ise satın alacakları evin sağlamlığının belgelenmesi. Bu da karot testiyle mümkündür.”
Bu sistemin, hem belediyeler hem de özel sektör tarafından devreye alınabileceğini vurgulayan Tavlı, “Konut satışı sırasında karot testi zorunlu olursa, hem güvenli evde oturma hissi artar, hem de bu uygulama kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırır. İnsanların binalarının yenilikçi hale getirilmesi noktasında inancı artar.” dedi.
Bu noktada, “Elbette Bursa özelinde konuşuyoruz ama, karot testi Türkiye geneli için önemli ve zorunludur” diyerek, sözlerine devam etti: “İnsanları kentsel dönüşüme teşvik etmek için önce onları ikna etmek gerekir. Aksi takdirde, kimse mevcut evinin yıkılıp yeniden yapılması için ek bir masraf yapmak istemez. Karot testi zorunluluğu, bu ikna edici unsuru oluşturur.”
Tavlı, bu sürecin nasıl işlemesi gerektiği hakkında ise şunları ifade etti: “Belediyeler kendi bünyelerinde birim oluşturup, binalar için satılabilir izinler vermelidir. İzin belgesi olmadan satış yapılmadığı takdirde, kentsel dönüşüm süreçleri hızlanacaktır.”
Son olarak, “Konut satışında karot testi zorunluluğuyla Bursa, kentsel dönüşümün merkezi haline gelebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…